KezdőlapÉletmódEgészségA szakember szerint hatalmas hibát követsz el, ha evés után azonnal fogat...

A szakember szerint hatalmas hibát követsz el, ha evés után azonnal fogat mosol

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A naponta végzett megfelelő szájhigiénia az első lépés a szájüreg egészségének megőrzéséhez. A fogkefe helyes használatával biztosítjuk, hogy az íny és a fogak hatékonyan megtisztuljanak, és hosszú időn keresztül megőrizzék egészségüket.

Azon túl, hogy megfelelően gondoskodunk a szájhigiéniánkról, ajánlott legalább 6 havonta ellátogatni egy fogorvoshoz.

Miért nem ajánlott fogat mosni közvetlenül étkezés után?

“Ha savas ételeket fogyasztottunk, akkor ezek nagyon veszélyesek lehetnek a fogzománc egészségére. A szájüreg teljes megtisztítása érdekében soha nem szabad megfeledkezni a nyelv higiéniájáról sem, amelyet speciális eszközökkel, fogkrém használata nélkül kell végezni” – mondja Dr. Lorelei Nassar implantológus.

Fogselyem és szájvíz

A fogászati higiénia legfőbb eszközei a fogselyem és a szájvíz, de semmiképpen sem helyettesítik a fogkefét és a fogkrémet.

A fogkrém számos fontos funkciót lát el, például megszabadít a baktériumoktól, és segít megelőzni a különböző szájüregi problémákat. Nagyon fontos, hogy mindig kiválasszuk a megfelelő fogkefét. Sokkal jobb a hagyományos fogkefe, az elektromos fogkefe csak azt az érzetet kelti, hogy jobban tisztít, a valóságban azonban ez nem így van.

Nagyon fontos a fogmosás technikája és gyakorisága, ehhez pedig ajánlott inkább a puhább sörtéjű fogkeféket előnyben részesíteni. Az erős sörtéjű kefe kezdetben úgy tűnhet, hogy hatékonyabb, de idővel károsíthatja a fogínyt. Megfelelő technikával maximum 3 perc alatt az összes fogat tetőtől-talpig, minden oldalról meg lehet mosni. A 3 perc megfelelő fogmosás többet ér, mint egy márkás fogkrém vagy fogkefe.

Rágógumi, jó vagy rossz?

A rágógumi segít a fogak öntisztításában. A rágás során megnövekedett mennyiségű nyál választódik ki, amely lemossa a fogakat, ezért a rágógumi hasznos ebben a tekintetben, de rágógumi helyett ajánlott inkább almát vagy sárgarépát fogyasztani. Ugyanaz az öntisztító hatás érhető el, és közben az ízületek sem terhelődnek – állítja a szakember.

Mikor és miért szükséges a fogorvosi ellenőrzés?

Ajánlott legalább félévente ellátogatni egy szakemberhez, és ezenkívül otthon is figyelmet kell fordítani a fogápolásra:

  • naponta legalább kétszer fogat kell mosni;
  • fogyasszunk friss, nyers gyümölcsöt és zöldséget, ezek serkentik a fogak öntisztulási mechanizmusát;
  • csökkentsük az édességfogyasztást, vagy iktassuk ki teljesen az életünkből;

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet