A savanyú káposzta az egyik legnépszerűbb téli élelmiszer. Fogyasztjuk főve, párolva, de leginkább nyersen savanyúságként. Nagyon jót tesz az emésztésnek, gondoskodik a bélflóra egészségéről, és megszabadít a túlsúlytól is.
Könnyen készíthetünk házilag is finom savanyú káposztát, így bármikor nyugodtan fogyaszthatjuk, hiszen kéznél lesz. A legjobb lenne, ha rendszeresen minden nap ennénk belőle egy-egy kisebb adagot. Tele van hasznos probiotikumokkal, melyek gondoskodnak az emésztőrendszer egészségéről, és felgyorsítják az anyagcserét.
A savanyú káposzta megszabadít a különböző bőrbetegségektől, de ajánlott a húgyúti-, és hüvelyi fertőzések esetén is. Erősíti az immunrendszert, enyhíti az allergiás tüneteket, megszabadít a lerakódott méreganyagoktól, és beindítja a fogyási folyamatot.
Az alábbiakban egy nagyon egyszerű, de finom savanyú káposzta receptet mutatunk. Mindössze 4 hét kell a tökéletes beéréséhez.
Hozzávalók:
- 2,5 kg apróra reszelt káposzta,
- 2 evőkanál tengeri só,
- 1 evőkanál köménymag,
- 1 negyedekbe vágott hagyma.
Elkészítés: keverjük össze a hozzávalókat, kivéve a hagymát, egy tálban, és hagyjuk állni 15 percen keresztül.
Ezután tegyük egy szélesebb szájú befőttes üvegbe a keveréket, majd a végén adjuk hozzá a hagymát is. Fedjük le egy géz, vagy papírkendővel, és szorítsuk le egy befőttes gumival. Egy éjszakán át tároljuk hűvös helyen, ezután szobahőmérsékleten, erős fénytől védett helyen tartsuk. Közben kóstolgassuk, hogy mennyire érett, de négy hét múlva egészen biztosan fogyasztható lesz már.
Különben a színéből is megállapíthatjuk, hogy mikor van készen: az érett káposzta szép sárga színű kell legyen. Hat hónapon keresztül tárolhatjuk a hűtőszekrényben, fogyasszunk minden nap belőle egy-egy kisebb adagot.