KezdőlapÉletmódEgészségA fogínygyulladás 6 tünete, amelyekre mindenkinek oda kell figyelnie!

A fogínygyulladás 6 tünete, amelyekre mindenkinek oda kell figyelnie!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Ha egyre gyakrabban jelennek meg vérfoltok a fogkefén, vagy öblítéskor a kagylóban, miután alaposan végigsikáltad a fogadat, ez annak a jele lehet, hogy beindult a paradontózis, azaz a fogágybetegség, ami leginkább az ínysorvadás, – gyulladás kezdeti formájában jelentkezik.

A fogínygyulladás 6 tünete, amelyekre mindenkinek oda kell figyelnie!

Főként 40 éves kor után nő meg a betegség esélye, amely kezdetben nem jár fájdalommal, de ha nem kezelik, akkor súlyos gondokat okozhat, és a fogak kihullását eredményezheti.

Azoknál az embereknél fordul elő, akik nem mosnak rendszeresen fogat, és fogorvoshoz is csak vészhelyzetekben járnak. Ilyenkor a lepedékben lévő mérgező anyagok és kórokozók szétroncsolják az íny szöveteket, ami pedig a fogak meglazulását eredményezi.

Most következzen a fogínygyullasdás 6 tünete, amelyet ha magadon észlelsz, akkor gyorsan keress fel egy fogorvost!

1. Vérző íny

Ha fogmosáskor, vagy fogselyem használatkor megindul a vér, akkor ez annak a jele, hogy a toxinok és kórokozók hatására beindult a fogínygyulladás, -sorvadás folyamata.

2. Fájdalmas, vöröses gyulladt fogíny

Ez azért van, mert az immunrendszer megpróbálja semlegesíteni a bakteriális fertőzést, így az érintett terület begyullad, fájni kezd. A fogágybetegségek 80 százalékban bakteriális fertőzéseknek tudhatók be, de vannak tanulmányok amelyek azt állítják, hogy bizonyos szív- és cukorbetegségek is okozhatnak paradontózist.

3. A fogíny visszahúzódása, sorvadása

Ha annyira visszahúzódik, elsorvad a fogíny, hogy már kilátszanak a foggyökerek, akkor már elég súlyos a helyzet, már csak azért is, mert ilyen helyzetben a fogak nagyon érzékennyé válnak.

4. Kellemetlen lehet

Ez is annak tudható be, hogy az ételmaradékok, lepedékek bomlásnak indulnak a szájüregben, köszönhetően a baktériumoknak, így a fogínyek begyulladnak és kialakul egy kellemetlen szagot árasztó lehelet.

5. Mozgó fogak

Ha megmozdulnak a fogak, akkor ez annak a jele, hogy a fogíny már nem képes elég stabilan tartani a fogazatot. Ez leginkább az étkezésben okoz problémát.

6. A fogak közötti gennyesedés

Ez egy nagyfokú gyulladásra utal, amely a fogínyeken keletkezik. Fogorvoshoz kell fordulni, mert súlyos probléma is kialakulhat.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet