Az az érzésed, hogy nem fogysz, holott nagyon is odafigyelsz az étrendedre? Fedezd fel a leggyakrabban elkövethető hibákat, amelyek becsúsznak anélkül, hogy gondolnád, és amelyek nem hagyják, hogy veszíts testsúlyodból.
1. Mesterséges édesítőket használsz
Úgy tűnik, az édesítőszerek, amelyekre a legtöbb fogyókúrázó támaszkodik, éppen azért, hogy a pluszkilóitól megszabaduljon, az ellenkező hatással bír. A szakértők ugyanis rájöttek arra, hogy a szervezetünk nem képes különbséget tenni az édesítők és a cukor között. A legutóbbi kísérletek szerint, az édesítőszerek nem segítenek a fogyásban, sőt! Hosszútávon az ellenkező hatást eredményezik, vagyis az elhízást. A mesterséges édesítőszerek ugyanis a cukorhoz hasonlóan viselkednek, azaz bizonyos érzékelőket aktiválnak az emésztőrendszerben, amelyek a glükóz felszívódásáért felelősek. A mű-édes ízük az agyat is becsapja, amely arra vár, hogy a cukorfogyasztás után a kalóriák is megjelenjenek. Azok viszont elmaradnak, ugyanis az édesítők nem tartalmaznak kalóriát, emiatt az agy, bizonyos hormonokat kiválasztva, módosítja az anyagcserét úgy, hogy a bekerülő táplálékból választ ki nagyobb mennyiségű kalóriát, pótolva a hiányosságokat.
Tipp: használj inkább természetes édesítőket – mézet, barna cukrot, agávét, korlátozott mennyiségben!
2. Egyenesen a csomagolásból fogyasztasz ételeket
Így nem tudod követni, mennyit is eszel egy leültedben. Szoktasd rá magad, hogy bármilyen élelemről is legyen szó, tányérba teszed, és onnan fogyasztod el. Csakis így szembesülhetsz az adaggal, és szabályozhatod a bevitt táplálékmennyiséget.
3. Miközben eszel, egyébbel is foglalkozol
Amikor eszel, igyekezz csak az evésre koncentrálni. Vagyis, ne tévézz, ne ülj a számítógép előtt, ne telefonálj, ne csinálj semmi egyebet, hanem ülj le az asztalhoz, és egyél nyugodtan. Így nemcsak oda tudsz figyelni a bevitt mennyiségre, hanem azáltal, hogy csak az evéssel foglalkozol, hamarabb jóllaksz, és nem áll fenn az esélye, hogy pukkadásig teletömöd a gyomrod.
4. Eszel a barátokkal
Kutatásokkal bizonyított tény, hogy ha társaságban étkezünk, hajlamosak vagyunk többet magunkba gyúrni, és még észre sem vesszük. Tehát, ha a barátnőddel ebédelsz, 35%-kal több eledelt fogyasztasz el, mintha egyedül ennél. A százalék pedig nő, ha az asztalnál többen foglalnak helyet – állítják a szakértők.
Tipp: sose rendelj nagyobb adaggal, gondolunk itt a tipikus dupla adag hasábburgonyára, ami oly kedves csemege, ha cseverészésre kerül szó!
5. Kizárólag zsírszegény ételeket fogyasztasz
Valóban, ezek a termékek nem tartalmaznak zsírokat, viszont ez még nem jelenti azt, hogy kalóriaszegények is. Miért? A válasz egyszerű: a gyártók ugyanis hajlamosak a zsírhiányt más adalékokkal (cukrokkal, liszttel, különféle tartósító- és gyarapítószerekkel) pótolni, amelyek jelentősen felpumpálják az adott termék kalóriaértékét. Vagyis, nem eszel zsírosat, de az ezerféle hasztalan összetevő miatt legalább annyi kalóriát viszel be a szervezetedbe, mintha a normális terméket fogyasztanád. Továbbá, ezek a vegyületek, mivel túlnyomórészt mesterségesek, kedveznek az elhízásnak. És ez még nem minden! Kutatásokkal azt is bebizonyították, hogy hajlamosabb vagy többet megenni abból a termékből, amelyről azt véled, megóv a kalóriáktól (holott az egész csak félrevezető duma).
Tipp: tartsd magad távol a feldolgozott, túlságosan is finomított, kereskedelemben kapható édességektől, termékektől. Azok az élelmek, amelyek nem estek át annyi finomítási folyamaton (mint például a tejtermékek) mértékkel fogyaszthatók.