KezdőlapÉletmódEgészségA liftben nagyobb veszélyben vagy, mint azt gondolnád! Kitalálod, hogy mi lehet...

A liftben nagyobb veszélyben vagy, mint azt gondolnád! Kitalálod, hogy mi lehet ennek az oka?

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A liftet a klausztrofóbiában szenvedők nem igazán veszik igénybe, főleg azokat, amelyek nagyon szűkek, nem beszélve arról, hogy kis helyen az emberek is jobban összezsúfolódnak. De most nem a bezártság érzés miatt kell beszélnünk a felvonókról, érdemes megvizsgálni közegészségügyi szempontból ezen eszközöket.

A liftben nagyobb veszélyben vagy, mint azt gondolnád! Kitalálod, hogy mi lehet ennek az oka?

Több kutatás is fényt derített arra, hogy a liftek fogantyúin, gombjain rengeteg kórokozó található, amely főként a gyerekekre és a legyengült immunrendszerű idősekre jelentenek veszélyt, hiszen több fertőzést okozó mikroorganizmus található ezen felületeken, mint a közillemhelyeken.

A szakemberek ezért azt ajánlják, hogy ne érintsük meg konkrétan a lift gombjait, helyette használjunk egy papírzsebkendőt, vagy antibakteriális törlőkendőt, így előzve meg a baktériumok, vírusok összeszedését.

A kutatók 120 liftgombról vettek mintát, és azokat összehasonlították 96 közillemhelyről vett mintával. Az eredmény pedig elképesztő: a liftgombok 61 százaléka jelentősen sok kórokozót tartalmazott, míg a wc-k esetében ez az arány 43 százalék volt.

Chuck Gerba, az Arizona’s Collage of Public Health professzora ezt képletesen úgy fogalmazta meg, hogy egy liftgombról könnyebb súlyos betegséget okozó vírusokat, baktériumokat összeszedni, mint egy közillemhely ülőkéjéről.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet