Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

A kötés megnyugtat, és nagyon egészséges! Ha ezt elolvasod, azonnal nekifogsz kötni!

Szakértők szerint ezért jó, ha megtanulunk kötni. Ha ezt elolvasod, azonnal nekifogsz!

Nagyanyáink a régi időkben minden bizonnyal nem csak azért kötögettek, mert nem volt használtruha-bolt, ahol fillérekért vásárolhattak volna ruhát a család számára, hanem azért is mert tudták, és érezték: kötni jó, és egészséges.

Nézzük, milyen pozitív hatása van a kötésnek!

1. Csökkenti a vérnyomást, megnyugtatja a szívet

– ha valaki próbált már kötni, vagy horgolni tudja, hogy mennyire nyugtató hatással van a tevékenység. Csökkenti a vérnyomást, és jó hatással van a szív egészségére is.

2. Növeli az ujjak rugalmasságát

– a gyors és ütemes mozgás serkenti a vérkeringést, növeli a kéz izmainak rugalmasságát. Ez a tevékenység azoknak is ajánlott, akik reumatikus problémákkal, vagy köszvénnyel küzdenek. Ha megrándult a kezünk, akkor addig hanyagoljuk a kötést, míg be nem áll a gyógyulás.

3. Fejleszti a matematikai képességet

– kötés közben, főleg, ha valamilyen bonyolultabb mintába kezdünk, bizony kell egy kicsit számigálni is. Egy idő után már automatikusan megy a szemek szaporítása, vagy apasztása, de az agyat így is igénybe vesszük.

4. Nyugtat

– egy stresszes nap után nagyon nyugtató tud lenni a kötés, oldja a szorongást, ellazítja a testet és a lelket

5. Fájdalomcsillapító hatása van

– ha valamilyen fizikai fájdalmunk van, próbáljuk ki, kössünk egy kicsit. Gondolataink közben elterelődnek a problémáról, és azon kapjuk magunk, hogy enyhül a fájdalom is.

6. Csökkenti az falási rohamokat

– ha tévézés közben egyfolytában nassolási kényszerünk van, kössünk. Tele kézzel egészen biztosan nem tudunk annyi chipszet magunkba tömni.

7. Serkenti a memóriát

– azok az idősek, akik sokat kötnek sokkal később szembesülnek a memóriaromlással, ugyanis ez a tevékenység állandóan kondiban tartja a memóriájukat.

8. Növeli az önbizalmat, és céltudatossá tesz

– nagyon fontos az, hogy az életben mindig legyen egy célunk. Így maradhatunk sokáig lendületesek, fiatalosak. Aki rendszeresen köt, sikerélménnyel gazdagodik, és megnő az önbizalma is.

9. Egyedi darabokkal gazdagodhat ruhatárunk

– ha saját magunknak kötögetünk, nem kell azzal a veszéllyel számolnunk, hogy ugyanaz a szvetter jön szembe velünk az utcán. Egy egyedi ruhadarab mindig sokkal szebb, és hangulatosabb, és sok dicséretet be lehet vele zsebelni.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!