A zöldbabot nagyjából az átlag háztartásban egyféle módon készítik el: levesnek. Na jó, van aki még készít főzeléket, vagy majonézes salátát kavar belőle. Pedig a zöldbab számtalan háztartásban és kiskertben megtalálható, télen-nyáron fogyaszthatnánk, és rengeteg recept áll rendelkezésünkre.
Azt is kevesen tudják, hogy egészségünk szempontjából is szinte csodaszernek számít, hiszen a brokkoli után a rákellenes élelmiszerek során a zöldbab következik.
Nézzük, mit nem tudunk még róla
– Víz-és napigényes: a zöldbab Mexikóból származik, így teljesen igaz rá, hogy kedveli a nagyon napsütötte területeket. Egyáltalán ne próbálkozzunk árnyékos területen zöldbabbal. A vízigénye is igen nagy. Szereti a napot, de vizet is imádja.
– A szárazbabnak tízszer nagyobb a fehérjetartalma, mint a burgonyának. Zsenge korában viszont nagyon kevés benne a fehérje és a szénhidrát is, ezért a fogyókúrázók is fogyaszthatják.
– Vigyázzunk, hogy zöldborsót és zöldbabot ne ültessünk egymás mellé, mert ősi ellenségek. Olyan talajba se ültessünk babot, amelyben előzőleg borsó volt, hiszen nem fog fejlődni.
– Bátran ültethetjük cékla, paradicsom, zeller mellé, ezek elősegítik a hüvelyek fejlődését. Abba a földbe ahol előző évben volt, ne ültessünk megint zöldbabot-nem fogja szeretni.
– Ültessünk minél többet, hiszen kiváló eledel lesz belőle télen is. Pároljuk pár percig sós vízben, tegyünk mellé egy paprikát, egy paradicsomot, majd tegyük őket zacskóba és be a fagyasztóba.
– Nagyon tápláló, hiszen alacsony a kalóriatartalma, de sok benne a kálium, kalcium és nagy a rosttartalma is. Fehérje-és vitamintartalma miatt kiváló húspótló is, ezért egyetlen vegetáriánus étrendjéből sem hiányozhat.