Az áfonyának ezerféle felhasználási módja van, igazi ínyencség, leginkább vadhúsok mellé használják köretként, de szörpnek, befőttnek, levesnek is elkészíthetjük. Egészséges és fantasztikus íze van! Ha csak tudunk, minél többet tegyünk el télire belőle.

Leginkább Észak-és Közép-Európában honos, de hogyha valaki Erdélyben jár ki ne hagyja a Hargita hegység természetes közegében fellelhető feketéllő apró bogyókat. Magyarországon a Sopron környéki, Vas és Nógrád megyei erdős részeken található. Bőséges vitamintartalma miatt minden háztartás tartozéka kellene legyen, mivel kiváló immunerősítő.
Sok benne a A-, B1- C- és D-vitamint, kalcium, vas és magnézium. Segíti a bőr fiatalságának megőrzését, jó a szív-és érrendszeri betegségekre, csökkenti a rossz koleszterint, magas antioxidáns tartalma van, és gátolja az egyes rákfajták kialakulását. Mivel sok benne az A-vitamin elsősorban a szembetegségek kiváló szere, sok erre szolgáló gyógyszer alapanyaga is. Mivel napunk legalább nyolcvan százalékát monitor előtt görnyedve töltjük, szemünket igencsak nagy megterhelésnek tesszük ki. Fogyasszunk minél több áfonyalekvárt a szem védelme érdekében.
Készítsünk házilag finom és egészséges áfonyalekvárt!
Hozzávalók: 1 kg áfonya, 15 dkg cukor, 1/2l víz, egy-egy csipet tartósítószer
Elkészítés: Az áfonyát alaposan tisztítsuk meg, majd mossuk meg, etgyük bele a vízbe és forraljuk fel. A forró vízből merítsünk ki egy keveset, és keverjük el jó alaposan, külön a cukorral, és töltsük vissza az áfonyához. Kevergessük folytonosan, míg fel nem forr, majd töltsük üvegekbe, a tetejükre szórjunk egy késhegyni tartósítószert, mejd zárjuk le. Tegyük az üvegeket meleg helyre-bele is csavarhatjuk egy pokrócba-majd dunsztoljuk őket néhány napig. Fogyasszuk egészséggel egész évben!