Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A házas nőket sokkal több stressz éri, mint azokat, akik egyedül élnek – állítja egy friss tanulmány. Nagyon nagy nyomás nehezedik rájuk, hiszen egyszerre kell legyenek anyák, dolgozó nők, és szerető, odaadó feleségek. Amiatt, hogy egyszerre ennyi szerepnek kell megfeleljenek, gyakran a stressz olyan tüneteivel küzdenek, mint például fejfájás, fáradtság, düh.

Meglepő, de a férj sokkal jobban hozzájárul a stresszes állapot kialakulásához, mint a gyerekek. A tanulmány szerint a feleségek 46%-a azt mondja, hogy a gyermekek kevesebb stresszt okoznak, mint a férjük.

1. A férj úgy viselkedik, mint egy gyerek

Az igazság az, hogy a férfiak 43 éves korukig gyerekként viselkednek, és ez nemcsak a komolytalan hozzáállásukban és viselkedésükben fejeződik ki, hanem a gyermekekkel való interakcióban is.

„Egy 7 éves gyerek az úgy viselkedik, mint egy 7 éves. De egy 35 éves, aki úgy viselkedik, mint egy 7 éves, nagyon sok bosszúságot tud okozni” – mondta az egyik interjúalany a felmérés során.

A gyerekek legtöbbször az apát barátként, játszótársként kezelik, hiszen sokkal engedékenyebb, és vele bármikor lehet játszani. Az anya inkább a gyermek oktatásával, fegyelmezésével, egészségével, fejlesztésével kapcsolatos problémákkal foglalkozik. Általában ők vannak a “rossz zsaru” szerepében, és ez nem csak a gyerekkel való kapcsolatra van rossz hatással, de a szülők között is konfliktust okozhat.

Megoldás: A szülők mindig tartsanak össze, és közösen keressék a megoldást a problémás helyzetekre. Egyenlően kell elosztani a mindennapi feladatokat, a gyerekkel kapcsolatos teendőket.

2. A háztartási feladatok leterhelik a nőket

Egy tanulmány szerint minden ötödik anya azt mondja, hogy a napi stressz egyik fő forrása, hogy nincs aki segítsen a háztartásban. A feleségek több időt töltenek házimunkával, míg a férjek több időt töltenek pihenéssel. A nők feladatai közé tartozik nemcsak a főzés és a takarítás, hanem a számlák kifizetése, a vásárlás és a költségvetés megtervezése is. Ezek a tevékenységek nagyon fontosak, de egy ember számára igen megterhelőek lehetnek.

Megoldás: A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb válasz az, hogy a férj is vállaljon részt a házimunkában. Az egyenlően elosztott háztartási felelősség a sikeres házasság egyik fő titka.

3. A feleség magát hibáztatja, mert nincs elég szabadideje

A feleség sokszor érzi úgy, hogy nincs semmi szabadideje, főleg, ha ő is teljes munkaidőben dolgozik. Este a munkaidő után, akár hosszú éjszakába nyúlóan oda kell figyeljen arra, hogy a családtagokról is gondoskodjon. Ő kell megszervezze a mosást, főzést, takarítást, tízórait csomagoljon a gyerekeknek, tiszta ruhát vegyen elő a családnak, és megírja a bevásárlólistát másnapra.

A nők mindent megpróbálnak a rendelkezésre álló 24 órában elvégezni, de a rohanás miatt gyakran alakul ki feszült, stresszes állapot. Ha valahol hiba csúszik be, akkor a nőt gyakran terheli bűntudat.

Megoldás: Annak érdekében, hogy a feleség ne érezzen bűntudatot, és ne legyen állandóan stresszes, a férj egyenlő arányban kell felelősséget vállaljon a házimunkában, a gyereknevelésben és a közös családi életben is. A kapcsolatban két felnőtt ember vesz részt, együtt kell megbeszéljék a problémákat, együtt kell felelős döntéseket hozzanak.

Fotó: By the Sea/Universal PicturesHa nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!