KezdőlapÉletmódEgészségEnnek a vitaminnak a hiánya erős hát- és ízületi fájdalmat eredményezhet!

Ennek a vitaminnak a hiánya erős hát- és ízületi fájdalmat eredményezhet!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A súlyos hát- és ízületi fájdalmakat egyetlen vitamin hiánya is okozhatja! – írja a healthyfoodhouse.com. A D-vitamin tulajdonképpen inkább olyan, akár egy hormon. A pajzsmirigy helyett, azonban a bőrünk képes e vitamin termelésére, ha azt a napfénynek tesszük ki. A D-vitaminra nagy szükség van a szervezetben végbemenő számos folyamathoz.

A kortizol előállításához nagy mennyiségű D-vitamin szükséges, mivel a nem megfelelő mennyiségű kortizol ízületi fájdalmat és gyulladást okoz a testben. Ezért van szükség kortizon kezelésekre e fájdalom enyhítése céljából. A hátfájás a D-vitaminhiányhoz, valamint a B12-, B5- és B6-vitaminhiányhoz kapcsolódik.

A fejfájás ugyancsak a D-vitamin számlájára írható, mert ebben az esetben, rossz alvást és depressziót okozhat. A táplálkozási szakember, Doina Catrinoiu, a Constanța-i Ovidius Egyetem doktora, a test D-vitamin-hiányának tüneteiről beszélt, valamint arról, hogy hogyan lehet elkerülni az ilyen jellegű vitaminhiányt.

Tehát honnan tudhatjuk, hogy nincs elég D-vitamin a szervezetünkben? Melyek a tünetek? Hogyan igazíthatjuk étrendünket a D-vitamin hatásainak kihasználásához, hogy csontjaink egészséges szerkezetűek legyenek?

Ami a tüneteket illeti, „van néhány olyan felnőtteket érintő tünet, mint például a görcs, amely a D-vitamin hiányának jele, és általában a kalcium hiányát is mutatja. Van olyan görcsös fájdalom is, amelyet véleményem szerint gyakran túldiagnosztizálnak.”

Általában a D-vitamin hiánya a lakosság körében a nem kiegyensúlyozott étrend miatt következik be. Országunk lakossága ugyanis nagyon kevés halat fogyaszt. A D-vitamin legfontosabb forrása pedig a zsíros hal – például a lazac (de bármilyen hal tartalmaz D-vitamint).

Más ételek, amelyek elősegítik a D-vitamin felhalmozódását, a szervezetben: a marhahús, sajt, tojássárgája. De a legfontosabb D-vitaminforrás, mely legjobban felszívja a kalciumot egyértelműen a zsíros hal, és a halmáj.

„A zsíros hal nagyon gazdag szabad gyökökben, mely nagyon fontos és egészséges forrás a szervezet számára. Ezért nagy szükség lenne a lakosság felvilágosítására, ami a rendszeres halfogyasztást illeti, úgy a felnőttek, mint a gyerekek szempontjából” – mondja Dr. Doina Catrinoiu.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet