A sárgarépa egy közkedvelt és nagyon finom gyökérzöldség, amelyet levesekbe, salátákba téve gazdagíthatjuk ételeink ízvilágát, de főzeléket, sőt tortát is készíthetünk belőle.
Lássuk most a sárgarépa gyógyhatásait!
1. Erősíti az immunrendszert
Nagyon sok vitamint, nyomelemet tartalmaz, különösen A-vitaminban gazdag, amely közrejátszik a fehérvérsejtek képzésében és az immunrendszer erősítésében. C-vitamin is van benne, amely az antitestek képzését segíti elő, így a kórokozókkal sokkal ellenállóbb lesz a szervezetünk. Az E-vitamin pedig elsősorban a bőrsejtek számára nyújt védelmet, mérsékelve az öregedést.
2. Koleszterin- és vércukorszint
A sárgarépák szénhidrátban szegények, így nem emelik meg sem a vércukor-, sem pedig a koleszterinszintet, ami a sok és erős antioxidánsnak is nagyban köszönhető.
3. Májtisztító
Egy 2016-os tanulmányban a szakértők megállapították, hogy a zöldségben lévő rostok magukba szívják a méreganyagokat, ezzel pedig a májat is tisztítják.
4. Csillogó bőr
A sárgarépában található béta-karotin egy olyan erős és hatékony antioxidáns, amely elpusztítja a szabadgyököket, így nem károsodnak olyan mértékben a bőrsejtek, ezáltal fiatalabbak maradhatunk, legalábbis külsőleg.
4. Erősíti a csontokat
A K-vitamin segíti a D-vitamin és a kalcium beépülését a szervezetbe, így hozzájárulva az erősebb és keményebb csontozat kialakulásához.
5. Jót tesz az emésztésnek
A sárgarépában nagyon sok B-vitamin, riboflavin és folsav van, amelyek segítik az emésztést, beindítják a zsírégest. Ha sportoltunk, utána érdemes elrágni 2 egészséges, házi sárgarépát, vagy meginni azok levét.
6. Rákmegelőző
A magas béta-karotin szint remekül serkenti az immunrendszert, ezért a káros, daganatos sejtek elszaporodási esélyei is kisebbek, így azt lehet mondani, hogy a zöldség védelmet nyújt a rák kialakulásával szemben, így érdemes minden nap frissen facsart levet inni, amely elsősorban a vastagbél-, a prosztatarák, valamint a leukémia megelőzésében játszik szerepet.
7. Jót tesz a szív egészségének
A sárgarépa leve segít megőrizni a keringési rendszer egészségét, így akár 32 százalékkal is csökkenhet a szívbetegség esélye. Erről egy tanulmány is született, amelynek révén 15, 20 és 65 év közötti személyt vizsgáltak 10 éven keresztül. Azt is érdemes megemlíteni, hogy a sárgarépában lévő vitaminok a vérrögök kialakulását is segítik megelőzni.
8. Jót tesz a szemnek
Az A-vitamin tartalmazza a rodopszin nevű molekulát, amely a fényérzékelésben játszik nagy szerepet. Egy amerikai szaklap szerint a szaruhártya betegség évente 250-500 ezer gyerek vakságát okozza, aminek oka az A-vitaminhiány.
Hogy kell répalevet készíteni?
Hozzávalók:
- 6 közepes sárgarépa
- ½ kiskanál kurkuma por
- egy vékony szelet friss gyömbér
- ½ meghámozott citrom
- ½ bögre víz
- ⅛ kiskanál fahéj
Elkészítés:
1. Ez egész hozzávalókat turmixoljuk össze.
2. A végén fahéjjal szórjuk meg a finom italt.
3. Ezt az italt igyuk naponta két alkalommal, ahhoz, hogy hozzájáruljunk az egészségünk megőrzéséhez.