Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Tartsuk a maszkot a szájunkon, és tüsszögjünk a könyök hajlatunkba mivel ez a reflex tovább korlátozza a nyálrészecskék terjedését.

Gondolkoztunk már azon, miért ne tartsuk vissza a tüsszentésünket? A tüsszentés visszatartása ugyanis hatással lehet a fülekre, a tüdőre vagy az agyra, és számos súlyos betegséget okozhat.

Virágpollen, por és napfény – Mindezek olyan dolgok, amelyek tüsszentést okozhatnak. Ennek a közismert reflexnek csak egyetlen célja van: megszabadulni mindentől, ami az orrba kerülhetett, legyen az idegen test vagy egyszerű irritáló anyag.

Bár ez egy nagyon természetes védekezési mechanizmus, sokan visszatartják a tüsszentést. Számos ok magyarázhatja ezt a jelenséget. Mivel sok betegség nyálcseppeken keresztül terjed, egyesek félnek, hogy tüsszögés útján megbetegíthetnek másokat.

“Ha maszkot viselünk, nyugodtan tüsszenthetünk, mert a nyálcseppeket felfogja a maszk.” – magyarázza Pierre-Yves Donnio, a nyugat-franciaországi Rennes Egyetemi Kórház higiéniai részlegének vezetője – írja a femmeactuelle.fr.

Akkor tehát mi is az ideális megoldás a vírus terjedési kockázatának korlátozására? Tartsuk a maszkot a szájon és tüsszögjünk a könyökhajlatba!

A tüsszentéstől való tartózkodás során előforduló betegségek: fül, tüdő, agy

Egy biztos: nem szabad visszatartani a tüsszentést! Ennek pedig számos jó oka van. A tüsszentés visszatartása olyan, mintha 50 km/h sebességű légáramnak próbálnánk ellenállni.

“Ha mégis megtesszük akkor növeljük az orr, a torok, a fül, de az agyra nehezedő nyomást is.” – magyarázza Dr. Jimmy Mohamed. Ez pedig az említett szervek károsodását okozzák.

Ez az orrüregben létrejövő magas vérnyomás tehát az eustach kürtön keresztül a fülekbe juthat és a dobhártya megrepedését okozhatja. A légnyomás a tüdőt is befolyásolhatja, ami pneumothoraxot (légmell) vagy a légutak repedését idézhet elő.

A tüsszögésből eredő magas vérnyomás egyes ereket is károsíthat. Amikor ezek elszakadnak, kisebb vérzést okozhatnak az agyban, és az idegsejt veszteséghez vezethet. Végül ez a jelenség elősegítheti az Alzheimer-kór kialakulását is.Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!