Ha azt gondoltad eddig, hogy épp összevágsz egy pár hozzávalót, elkevered őket egy kevés olívaolajjal, vagy joghurttal, rá egy kis zöld fűszer és kész is saláta, akkor most szólunk, érdemes odafigyelni, hogy milyen hozzávalókat kombinálsz.

Vannak olyan élelmiszerek, melyek nem éppen egészségesek együtt fogyasztva, ez a szabály érvényes a salátához használt alapanyagokra is. A leggyakrabban használt alapanyagok között említhető az uborka, és a paradicsom, azonban nem feltétlenül jó, ha ezeket együtt fogyasztjuk, mivel nem egyforma az emésztési idejük.
Ha különböző emésztési fokú élelmiszereket társítunk, akkor fennáll a veszélye annak, hogy amelyik kissé nehezebben emészthető fermentálódik közben. Az erjedés tünetei közé sorolható pl. a puffadás, vagy a gyomorgörcs.
Egy másik érdekes dolog, hogy a paradicsom savasító élelmiszer, az uborka pedig lúgosító. Ha ezeket együtt fogyasztjuk, akkor felhalmozódnak a reakció során keletkezett ásványi sók a szervezetünkben, és megnehezedik az emésztés is. Ha együtt is fogyasztjuk az uborkát, és a paradicsomot, igyunk minél több vizet.
Nézzünk még néhány élelmiszert, melyről nem árt tudni egy-két hasznos információt!
- közvetlenül étkezés után ne együnk gyümölcsöt, mivel nehezen tudjuk ezeket megemészteni, és rothadásnak indulhatnak a gyomorban
- a halban, és a túróban található két fehérje nem igazán fér meg egymással, gyakran erjedést válthatnak ki
- ne együnk omlettet hússal, a két típusú fehérje helyett inkább csak egyet fogyasszunk egyszerre
- gyümölcsöt és túrót ne társítsuk
- a piros dinnyét, a sárga dinnyével ne együk egyszerre
- banánt a tejjel ne együk együtt