Sokan már biztosan hallottak a csicsókáról, de már kevesebben vannak azok, akik kóstolták is. Pedig ez a különleges ízvilággal rendelkező zöldség nagyon pozitív hatással van az emberi szervezetre.
A csicsóka egy gumós növény, a burgonyánál 6-szor nagyobb a rosttartalma. Emellett még számtalan vitamin és nyomelem forrás is: van benne kálium, kalcium, B1-, B2- és C-vitamin is, de a magnézium, foszfor és cink mennyiség sem elhanyagolható.
Remek diétás zöldség, az elhízott személyeknek ajánlott a fogyasztása, de a cukorbetegséggel küzdők is fokozatosan bevezethetik az étrendjük összeállításába a csicsókát.
A testsúlyproblémáktól szenvedő embereknek azért ajánlott a csicsóka használata, mert teltségérzetet okoz, de a legfontosabb az, hogy egyáltalán nem hizlal. Ez annak köszöngető, hogy a csicsókában található szénhidrát úgynevezett inulin formájú, ezért nem emeli meg a vércukorszintet, de mégis, fogyasztás után úgy érezhetjük magunkat, mintha teljesen fel lennénk töltődve energiával. Emellett nagyon jó hatással van az anyagcsere serkentésére, így a fogyást is elősegíti, ehhez azonban fontos a napi 2–3 liter folyadék bevitele a szervezetbe.
A béta-karotinnak köszönhetően a bőr feszesebbé, és selymesebbé válik, a tápcsatornán áthaladva segíti a bélflórában élő hasznos baktériumok szaporodását, így az emésztési gondokat is meg lehet előzni.