A modern társadalom igencsak kedvező az élelmiszerek széles választékának, és egyre kisebb teret hagy a természetes, egészséges tápláléknak. Az üzletekben fellelhető kínálat hatására a „barátságtalan” ételek, mint a fehérkenyér, a hidegfelvágottak, a fagyasztott félig kész ételek napi étkezéseink részévé váltak, és éppen emiatt jelentenek akkora veszélyt egészségünkre és a szerveztünk életképességére.
A fehérkenyér egyike azon veszélyes ételeknek, amelyeket ki kellene zárnunk az életünkből. Hogy miért? Mert finomított lisztből készül, amelyet klórral fehérítenek és brómmal kezelnek. Ez az eljárás kiöli belőle a növényi rostokat, így a szervezet sem tudja megemészteni – tájékoztat az epyk.com. Ennek eredményeképpen, a fehérkenyeret „üres élelemnek” nevezik, mivel keményítőt tartalmaz, amit a szervezet cukrokká és zsírokká alakít át.
A fagyasztott ételek sem különbek az előbbinél. Ezekben a hiba az, hogy a bennük rejlő egészséges zsírokat sóval és cukorral helyettesítik, amelyek egyike sem hasznos a szervezetünknek. Mi több, a hír sem igaz róluk, mely szerint kevés kalóriát tartalmaznak!
A hidegfelvágottak szoros összefüggésben állnak a rák kialakulásával. Mindemellett a migrének, a koleszterinszint megugrása és a magasvérnyomás fellépésével is vádolhatjuk, a bennük rejlő káros anyagok – nitrátok miatt. Nem beszélve arról, hogy rengeteg telített zsírt tartalmaznak, ami gyakran szívinfarktushoz vezet.
A kereskedelemben kapható smoothie-k sem egészségesek, még akkor sem, ha tejet és gyümölcsöt tartalmaznak. A baj velük az, hogy a hasznos összetevők mellett olyanok is rejlenek bennük, amik által valóságos kalóriabombákká válnak.
Az energiaitalokról az a hír terjed, hogy ásványokban és vitaminokban gazdagok. Az igaz, hogy a legtöbbjük B6 és B12 vitamint tartalmaz, csak hogy a szervezet nem tudja olyan mértékben hasznosítani a mesterségesen bejuttatott vitamint, mint a természetes formájában bevitt tápanyagot. De nem ez a legnagyobb probléma velük kapcsolatban. Ami ennél is rosszabb, hogy rengeteg cukrot tartalmaznak: 1 csésze RedBullban például kétszer annyi cukor van, mint egy csésze Coca Colában vagy Pepsiben!
A vaj nem is annyira rossz, mint amennyire azt lefestették. A telített zsírok szükségesek a szervezet számára, de csak mérsékelten. Ellenben a margarint ajánlott messziről elkerülni. Az ételeket tanácsos olívaolajjal megkészíteni, ami előnyös a szervezetünk számára – írja az epyk.com.
A nagy közkedveltségnek örvendő pattogatott kukorica is káros. Habár azt mondják róla, hogy egészséges, mert kevés kalóriát tartalmaz és sok benne a növényi rost, ez a leírás nem érvényes a mikorhullámú sütőben elkészíthető popcornra. Ez utóbbiakban ugyanis rengeteg a kémiai összetevő és adalék, ami miatt nem ajánlottak fogyasztásra.