A nők számára igencsak fontos, hogy megfelelő legyen az ösztrogénszintjük, leginkább a teherbeesés ideje előtt. De azok, akik a menopauza előtt állnak, sem árt, ha odafigyelnek arra, hogy milyen ételeket fogyasztanak, hiszen a nem megfelelő ösztrogénszint következtében komoly csontritkulás és szívbetegség is kialakulhat.
Bizonyos kutatások alapján azonban szakemberek azt feltételezik, hogy azoknál a nőknél, akiknél magasabb az ösztrogénszint, nagyobb a rákos megbetegedések kialakulásának kockázata. Nem érdemes felelőtlenül gyorsan hormonkészítmények szedésébe kezdeni, szabályozzuk az ösztrogénszintünket a megfelelő táplálkozás beiktatásával.
Táplálékaink úgynevezett fitoösztrogéneket tartalmaznak, melyek hasonlítanak az ösztrogénekhez, csak éppen növényi eredetűek. Ezek megtalálhatóak leginkább a szójában, babban, bogyós gyümölcsökben, olajos magvakban, csicseri borsóban, lencsében stb. Az ösztrogénhez hasonló, csak kisebb hatást fejtenek ki, segítenek az optimális hormonszint helyreállításában.
Azokban az országokban például, ahol több szóját fogyasztanak, kevesebb a szívbetegek száma, és a változó korban levő nők panaszai is jóval csökkennek. Az egészséges hormonszint elérése és fenntartása érdekében fontos, hogy sok kalciumban, D-és B-vitaminban gazdag ételt fogyasszunk: halat, zsíros tejtermékeket, gabonapelyheket, magvakat. A kalcium-anyagcserénk a szervezetben fellelhető megfelelő D-vitamin mennyiséggel van összefüggésben.
Fogyasszunk minél több B- és D-vitaminban gazdag és lehetőleg feldolgozatlan ételt. Reggelire résesítsük előnyben a szezonális bogyós gyümölcsöket, magvakat, zabpelyhet, és ihatunk mellé natúr, édesítetlen gyümölcslevet. Ebédre együnk minél több nyer zöldséget, készítsünk belőle magokkal, olíva olajjal leöntött salátát, csirke vagy hal húst, teljes kiőrlésű pirítóssal. Estére választhatunk héjában sült krumplit, rizottót, omlettet, grillezett sovány húst, vagy akár párolt zöldséget is. Nyomtassuk el friss szezonális gyümölcscsel.