Bármennyire hihetetlennek tűnhet, létezik szín-kódja a zöldségeknek is, nemcsak az öltözködésnek. Az egész a jótékony hatásokon múlik, melyeket ezek a zöldségek színüknek megfelelően biztosítanak a szervezetünknek.
Sokan közülünk legszívesebben elkerülnék a fehér zöldségeket csupán abból a meggondolásból, hogy nem szolgálnak hasznára a szervezetnek, vagy mert intenzív aromájuk miatt nem finomak. De ez mind tévedés! Íme az igazság.
Olvasd el ezt is: Stephen Hawking halála előtt egy utolsó figyelmeztetést intézett az emberiséghez
1. Karfiol – az a zöldség, melyet a lehető leggyakrabban kellene fogyasztani, főként nyersen, ugyanis olyan összetevőket tartalmaz, melyek megelőzik a rákot és méregtelenítik a májat. A karfiolban rengeteg a C-vitamin és a mangán, mindkettő erős antioxidáns. A szív-érrendszerre is pozitív hatása van. A benne rejlő K-vitamin gyulladáscsökkentő hatású, valamint az indol-3-karbinol csökkenti a vér koleszterin szintjét. A szakértők szerint ajánlott hetente 3–4 alkalommal is fogyasztani, 200–300 grammnyit.
2. Gomba – nulla kalóriát és zsírt tartalmaz, de annál gazdagabb vitaminokban, ásványokban, növényi rostokban, antioxidánsokban és vízben. Ezért tartják annak a szuper-élelemnek, mely sikeresen helyettesítheti a húst. A gomba az egyedüli növényi D-vitamin forrás, ami létfontosságú a szervezet normális működéséhez.
Ajánló: 6 érv, hogy miért együnk gyakrabban gombát
» Dubajba ment tanárnőnek, hogy milliárdosok gyerekeit korrepetálja: „3 ezer dollárt kaptam, hogy megoldjam a gyerek házi feladatát”
» Hogyan figyelnek minket otthon: 10 eszköz, amelyen keresztül kémkedhetnek utánad!
» „A vőlegényem két nappal a lánykérés után lefújta az esküvőt, amikor megtudtam miért, összeomlott a családom”
» A gondolatok, amelyeket az Univerzumnak küldesz, elkerülhetetlenül visszatérnek hozzád
A benne rejlő kálium segít az egészséges vérnyomás megtartásában, és megelőzi az agyvérzést. A gombában lévő réz segít megelőzni a szívproblémákat, és biztosítja az anyagcsere jó működését. Fogyókúrákban is ideális, mivel laktat, miközben nem tartalmaz kalóriát.
3. Fokhagyma – a legkézenfekvőbb zöldségek egyike, mely egyik konyhából sem hiányozhat. Jótékony hatásairól szinte lexikont lehetne írni, de a legfontosabb, melyet el kell róla mondani, hogy természetes antibiotikum, amely segít a vírusos és grippés megbetegedések leküzdésében. 1 milligramm fokhagyma ugyanis éppen annyira erős, mint 25 egységnyi penicillin.
A fokhagyma serkenti a hajnövekedést, gyógyítja a pattanásos bőrt, és távol tartja az influenzát. Antioxidáns hatásának köszönhetően erősíti az immunrendszert. A fokhagyma mérsékelt fogyasztása pedig jó orvosság a székrekedésre is.
Ajánló: Készíts kiváló értisztító kúra: fokhagyma és citrom
4. Hagyma – ha te is azok közé tartozol, akik hallani sem akarnak a hagymáról, jobb ha kétszer is végiggondolod. A hagyma ugyanis az a zöldség, mely biztosítja az agy egészségét, megerősíti a csontokat, segíti az emésztést, és csökkenti a rák kialakulásának esélyét. Mindemellett gyógyítja a fogfájást, a meghűlést és a depressziót is!
5. Burgonya – a nyers krumpli tele van ásványokkal, mint például kénnel, káliummal és foszforral. Ezek mind serkentik a kollagén és az elasztin termelését, mely a bőr szépségéért és rugalmasságáért felelnek, magyarán lelassítják az öregedési folyamatot. A burgonya leve gyógyítja a gyomorhurutot és a -fekélyt. Egy burgonya elfogyasztásával fedezni tudjuk a szervezetünk napi káliumszükségletének 21%-át. Ha stresszes alapú migrén gyötör, a kellemetlen fájdalmat enyhítheted krumpli-pakolással, mely képes megszüntetni a levertséges, fáradtságot is.
Ajánló: Ez történik, ha megiszod a vizet, amiben a burgonya ázott!