Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Pont, amikor azt gondoltad, hogy kialakítottad magadnak a tökéletes étrendet, és végre jól érezheted magad a bőrödben, újra emésztési és puffadási problémáid keletkeznek. Tudni szeretnéd mi okozza?

Felejtsd el a glutént - ez okozhatja valójában az egészségügyi problémáidat, véli ez az orvos

A salátád, vagyis pontosabban a benne rejlő lektinek.

De mégis mik azok a lektinek?

„A lektinek olyan proteinek, amelyekkel a növények próbálják megvédeni önmagukat” – mondja Dr. Steven R. Gundry szívsebész és kardiológus. – „Nem minden növény szeretné ha megennék, némelynek saját élete van.”

Ha egy állat lektin tartalmú növényt eszik, rosszullétét követően nem eszik majd újra belőle. Az embereknél ez másként van, hála a gyógyszereknek.

Természetesen nem minden zöldség vagy gyümölcs tartalmaz lektineket. Szóval felmerül a kérdés: Milyen zöldségek vagy gyümölcsök tartalmaznak lektineket?

Egy magas lektin tartalmú étrend gyulladásokhoz vezethet.

„Sok olyan páciensem volt aki láb- vagy térdműtétre volt előírva. De nem sokkal azután, hogy megváltoztatta az étrendjét, már nem volt szüksége a műtétre.” – mondja Dr. Gundry.

Glutén érzékeny vagy?… vagy inkább lektin érzékeny?

A glutén valójában egy lektin, de mivel lektinek más ételekben is előfordulhatnak, ezért nem teljesen elég a glutén tartalmú ételeket kizárnod az étrendedből.

A legegyszerűbb módja, hogy megtudd, melyik okozza valójában a problémáid, az az, hogy kizársz minden lektin tartalmú ételt az étrendedből majd lassan újra elkezdesz gyümölcsöket, zöldségeket fogyasztani, mint például paradicsomot vagy paprikát. Ha a tünetek újra jelentkeznek, akkor valószínűleg a lektinek okozzák a problémáidat. Ha mégsem, akkor csak a glutént kell kiküszöbölnöd az étrendedből.

Hogyan zárd ki a lektineket az étrendedből?

Dr. Gundry elismeri, hogy szinte lehetetlen, hogy ne fogyasszunk lektineket. Egyes ételek azonban többet tartalmaznak, ezért fontos tudnod, melyek ezek, ha úgy gondolod a lektinek okozhatják a problémáidat.

Egy egyszerű változtatás például, ha kicseréled otthon a barna rizst fehérrel. Igen, jól olvasod, mivel a barna rizs több lektint tartalmaz. Emellett a tojás, a hús és a tengeri gyümölcsök is lektinekben gazdagok.

Természetesen a legfontosabb, hogy mindig megfigyeld, hogyan reagál a szervezeted. Ha rosszul érzed magad lektin tartalmú ételek fogyasztása után, akkor legközelebb talán nem a legokosabb döntés újra ezeket az ételeket enni.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!