Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A leginkább Erdélyben kedvelt és sokat használt fűszernövény, a tárkony a krumpli ízét úgy képes felturbózni, hogy nem tudunk ellenállni neki: ehetjük (krém)levesként vagy akár főzelékként is. A tárkonyos ételeket bolondítsuk meg egy kanálka tejföllel is.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

A fűszernövény mindamellett, hogy finom fölöttébb egészséges is, az ókorban például fogfájás ellen rágcsálták, mivel rájöttek, hogy elzsibbasztja a szájat. Próbáljuk ki: önmagában nyersen nem annyira ízletes, de rágjuk addig, míg pépes lesz, majd helyezzük a fájós fog területére, percek alatt elzsibbasztja és érzésteleníti azt.

Hogyha gyomorrontással vagy étvágytalansággal küzdünk, fogyasszunk almaecetbe eltett tárkonyt étkezések előtt egy teáskanállal. Sokszor küzdünk csuklással is, és van, amikor a víz kortyolgatása már nem segít, ilyenkor rágjunk addig tárkonylevelet, amíg elmulasztja a csuklást. Használhatjuk vágások, horzsolások fertőtlenítésére is: antibakteriális tulajdonsága által gyorsabban gyógyulnak a keletkezett sebek.

Naponta egy csésze tea depresszió ellen

A szárított tárkonyból forrázzunk egy evőkanálnyit le, és az így létrejött teából fogyasszunk rendszeresen naponta. A jó hatás elérése érdekében a legjobb, ha nem ízesítjük semmivel. Hangulatingadozásra, álmatlanságra, idegkimerültségre kiváló gyógyír lehet. De ugyanezen tünetekre be is lélegeztetjük a jótékony tárkony-párát. Vesetisztító és epehajtó hatása is ismeretes. Hogyha nincsen fűszerkertünk, nyugodtan ültethetünk egy-két tövet cserépbe az ablakpárkányra. Az aromaanyagok virágzáskor július- augusztus fordulnak elő legnagyobb mértékben benne.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!