Mint az alábbiakban is kiderül, egyáltalán nem mindegy, milyen krumplit fogyasztunk. Szakemberek szerint az új krumpli sokkal egészségesebb, mint a tavalyi társa.
Bár sok támadás érte a burgonyát hizlaló hatása miatt, ha egészségesen elkészítve fogyasztjuk, szinte korlátlanul ehetünk belőle. Számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik, tele van a szervezetünk számára fontos tápanyagokkal.
A héja védi a szív- és érrendszert
A burgonya héja közel ötven hasznos tápanyagot tartalmaz. Többek közt magas flavonoid tartalma miatt védi a szív- és érrendszert. Érfalerősítő és vérnyomásszabályozó hatását B-vitamin tartalmának köszönheti.
Jót tesz a gyomornak
Leginkább a krumpli nyers leve ajánlatos a gyomorfekélyes panaszokkal küzdők számára. A főtt krumpli is gyomorkímélő hatással rendelkezik, ajánlott az emésztés könnyítésére, gyulladások csökkentésére.
Cukorbetegség megelőzésére
A burgonyában jelenlevő szénhidrátok lassan szívódnak fel, ezért védi a hasnyálmirigyet a túlzott megterheléstől. Fogyasszunk főtt krumplit zöldségekkel, hogy megelőzhessük a cukorbetegséget, és a vércukorszint hirtelen ingadozását. Mellőzzük az olajos krumplit, és a zsíros húsokat is.
Fogyókúrázzunk újkrumplival
Bár több szénhidrátot tartalmaz, mint más zöldségek, de még így is egészségesebb, mint a tavalyi krumpli, hiszen sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz, és jóllakottság érzéssel tölt el. Életmentő lehet egy-két főtt krumpli, ha ránk tör a falási kényszer. Megakadályozza a vércukorszint ingadozását, és gyorsan energiával látja el a szervezetet.
Nyugodtan fogyaszthatjuk hámozatlanul, hiszen ilyenkor még a héja nagyon vékony, és tele van tápanyagokkal. A főzés során a tápanyagok némileg távoznak a krumpliból, ezért ajánlatos nyers krumplilevet fogyasztani. A lében sok az A-, C-, E- és B-vitamin, érdemes gyomohurut, fekély és más bélrendszeri betegségek esetén felhasználni.