Hazudnék, ha azt mondanám, hogy a homoktövis finom. Annyira savanyú, hogy összehúzza a szánkat, de jól elkészítve igazi finomság varázsolható belőle. Persze az is igaz, hogy elsősorban nem az íze, hanem az egészségre gyakorolt hatása miatt vált közkedveltté.
Szinte felsorolhatatlan, hogy mennyi mindenre jó: érdemes beszerezni minél többet belőle. A homoktövis az egyik legerősebb immunerősítő, növeli a szervezet védekezőképességét, késlelteti az öregedést.
Igencsak hasznos lehet, ha nagyobb műtétek, betegségek után sok homoktövist fogyasztunk, hiszen gyorsan regenerálja a szervezetet, a legyengült immunrendszert. Ajánlott minden napunkat egy evőkanál mézben eltett, nyers homoktövissel kezdeni, hiszen nagyon magas a C-vitamin tartalma.
Zsíroldó hatású is, emellett pedig fokozza az anyagcserét, így a fogyókúrában is nagy segítségünkre lehet. Kevés benne a szénhidrát, de magas az energia-és a fehérjetartalma. Magas az aszkorbinsav, flavonoid és protein tartalma, 18 féle aminosavat tartalmaz.
Nem csak a népgyógyászatban, a gyógyszeriparban is használják, különböző leégés elleni krémek, fájdalomcsillapítók, nőgyógyászati gyulladásgátlók, fagyási, égési sebek kezelésére.
Sejtregeneráló hatása miatt a rákos megbetegedések kezelésére és azok megelőzésére is alkalmas. Használhatják a szív és érrendszeri betegséggel küzdők is, vagy azok, akik egy komolyabb májtisztítást szeretnének végezni. Alkoholfogyasztás esetén fokozottan ajánlott, főleg, mert csökkenti az elvonási tüneteket.