Cirokliszt? Csodálkoztam rá a legújabb egészségességet szolgáló csodadologra. Eddig a cirok csak olyan említésben szerepelt környezetemben, hogy seprű készül belőle, de hogy liszt is, az már felettébb felkeltette az érdeklődésemet. Ennek az igencsak rég ismert gabonának számos jótékony hatása van egészségünkre.
Az egyik legfontosabb tulajdonsága az, hogy azok is nyugodt szívvel fogyaszthatják, akik gluténallergiában szenvednek. Bár a legtöbb péktermék elképzelhetetlen liszt nélkül, azért mégis napjainkban számos gluténmentes termék megvásárolható. Egyre többen küzdenek gluténallergiával, ismerjék meg hát a ciroklisztet, mellyel bármikor elkészíthetik süteményeiket, kenyerüket.
A cirok, bár még kevésbé ismert mifelénk, a világ ötödik leggyakrabban termesztett gabonája. Takarmány céljából termesztik leginkább, de finom sör is készül belőle. Sok benne az antioxidáns, leginkább az E-vitamin, fehérje, vas és az élelmi rost. Cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják, mivel keményítő és fehére tartalmát lassabban dolgozza fel a szervezet.
Sütéshez, főzéshez nyugodtan használhatjuk teljes egészében az ízletes ciroklisztet, de keverhetjük is azt búzaliszttel fele-fele arányban.