A fekete szemes paszuly az egyik legtáplálóbb élelmiszerünk. A különleges neve onnan ered, hogy a világos héján két fekete szem szerű folt található. Az egyedi kinézetű paszuly a mediterrán és az indiai konyha közkedvelt eledele.

Fogyasztják hagyományos módon elkészítve, de nagyon közkedvelt rizzsel keverve, salátákban és makarónival is. Íze édeskés és állaga pedig krémesebb, mint a mifelénk megszokott paszulyoké. Nézzük, milyen egészségügyi hatásokkal rendelkezik:
1. Nagyon magas az A-vitamin tartalma: egy bögre paszuly 70 mg A-vitamint tartalmaz. Brokkolival, sárgarépával és spenóttal keverve nagymértékben javítja a szem egészségét.
2. B-vitamin forrás: megtalálható benne az egyik legfontosabb B-vitamin, a folát (B9-vitamin). Egy bögre fekete szemes paszuly 210 mg folátot tartalmaz, mely több, mint fele egy felnőtt ember szükségletének. A folát nagy szerepet játszik a rákos betegségek kialakulásának megakadályozásában, és a várandóság egészséges lefolyásában. 12%-ban fedezi a napi B-vitamin szükségletünket.
3. Sok rostot tartalmaz, így segíti az emésztést. Egy csésze fekete szemes paszuly 21%-ban fedezi a férfiak napi rostszükésgletét, 32%-ban pedig a nőkét.
4. Magas a kálium és magnézium tartalmaz. Ajánlott minél többet fogyasztani belőle, hiszen segítségével megelőzhetjük a stroke-ot, szívinfarktust, a vesebetegségeket, a szorongást, és a stressz okozat tüneteket. Szabályozza az idegrendszer működését, és felgyorsítja az anyagcserét.
5. Vegetáriánusoknak mindenképp kötelező. Egy csésze paszuly 6.7% fehérjét tartalmaz, mely elengedhetetlen a bőr, haj, és a körmök egészsége érdekében. Ezenkívül a fehérje segíti a sejtek növekedését, és energiát biztosít a szervezet számára.
6. Magas a vastartalma. 100 gramm fekete szemű bab 4, 5 mg vasat tartalmaz, mely közel egynegyede egy felnőtt ember napi szükségletének.
Az ásványi anyagok könnyebb felszívódása érdekében ajánlotta babot C-vitamin tartalmú keresztes virágúakkal vagy petrezselyemzölddel együtt fogyasztani.