Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

“Tükröm, tükröm, mondd meg nékem, ki a legszebb a vidéken?”. Állhatunk ezzel a varázsigével a tükör előtt, de ha ajkunkra vagy arcunkra herpesz “költözött”, a tükörtől ne várjunk semmi érdemlegeset.

A herpesznek két családja van: kezdve az egészen apró, mikroszkópikustól egészen a csúnya és kellemetlen herpes simplex vírusig (HSV-1), amely leggyakrabban a szájon és arcon kialakuló, fájdalmas és ronda bőrelváltozásokért felel. A bátyja, a herpes simplex 2 (HSV-2) a nemiszervek környékén kialakuló hólyagocskákért felelős.

A kutatások azt bizonyítják, hogy 4 emberből 1 élete folyamán megfertőződik a HSV-1-el. Ezek viszont olyan testvérek, akik bármikor felcserélik tevékenységi területeiket, így a nemiszervek környéke is fertőződhet HSV-1-el, és az arcon, ajkak körül, orrcimpákon vagy szájüregben is kialakulhat a HSV-2 által okozott bőrelváltozás.

A legfontosabb, hogy ne próbáljuk házi praktikákkal kezelni, ha már kialakult. A bőr érintkezése folytán más testrészeinket is megfertőzhetünk, ami csak ront a helyzeten. Ne szégyelljünk családorvoshoz menni, ha herpeszt fedezünk fel magunkon, mert hatékony kezelési módszerek és gyógykészítmények írhatók fel, amikkel rövid idő alatt kikezeljük a herpeszt.

Ugyanakkor tudni kell azt is, hogy a herpesz vírus örök életünkben a szervezetünkben marad, ha egyszer elkaptuk. Pontosan ezért kell okosan és felelősségteljesen kezelni, mert a további elváltozások nincsenek kizárva, és ha legelőször a házi praktika talán használt, másodikra már nem biztos.

Bévé


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!