KezdőlapÉletmódHizlalhat a túlzott gyümölcsfogyasztás

Hizlalhat a túlzott gyümölcsfogyasztás

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

100 gramm alma = 40 kalória, 1 kg banán = 800 kalória

Sokan túlzásba viszik a gyümölcsfogyasztást, mivel úgy gondolják, ha sok gyümölcsöt esznek a kilóktól is hamarabb megszabadulnak, azonban a szakemberek szerint ez éppen fordítva is elsülhet, írja a Kakukk.

Az alma és a birs azon gyümölcsök közé tartozik, amelyek kevés kalóriát tartalmaznak. 100 gramm ezekből a gyümölcsökből csupán 10 gramm szénhidrátot és 40 kalóriát tartalmaz.

Hizlalhat a túlzott gyümölcsfogyasztásEzek alapján egy kilogramm birs 400 kalóriát tartalmaz, mi egyáltalán nem sok. Vannak azonban olyan gyümölcsök, amelyek ennél sokkal többet tartalmaznak, ilyen például a banán és a szőlő.

A szakemberek szerint kalória szempontjából ezek a „legveszélyesebbek” gyümölcsök. Egy kilogramm banán, ami úgy hat darab banánt tartalmaz, elérheti a 800 kalóriát, azaz csaknem duplája egy kiló almának, vagy birsnek.

A grapefruit és a citrom 5 százalék cukrot tartalmaz, a mandarin 10-et, míg a szőlő és a banán körül-belül 20-at. Ezért sem ajánlatos, a szakemberek szerint, sok gyümölcsöt fogyasztani naponta, legfeljebb 500 grammot.Ugyanakkor a gyomorbántalmakkal, pl. fekéllyel küzdő betegeknek azt ajánlják, evés előtt főzzék meg az almát vagy a birset, mert azok kemény rostokat tartalmaznak, így emésztésük is nehezebb.

Gyümölcslé helyett inkább fogyasszuk a teljes gyümölcsöt, hiszen ha csak a levét isszuk meg, akkor kimaradnak az oly hatékony rostanyagok.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet