Hogy ne otthon derüljön ki, hogy a megvásárolt hús nem friss, érdemes még a boltban alaposan szemügyre venni a portékát. Megpróbáltuk kideríteni, hogyan ellenőrizhetjük, hogy a kiválasztott marhahús valóban friss-e.
John Karangis séf, a Shake Shack kulináris innovációért felelős alelnöke elárulta, hogyan állapíthatjuk meg, hogy a hús valóban friss-e.
Hogyan ellenőrizhető, hogy a szupermarketben valóban friss-e a hús?
John Karangis szerint a legfrissebb hús élénkpiros színű, enyhén nedves, de nem ragadós állagú. Ez az intenzív szín a mioglobin, az izomszövet fehérjéje és az oxigén kölcsönhatásának eredménye. A hús oxidáció hatására idővel sötétebbé válik – ez egyértelmű jele annak, hogy már nem olyan friss.
Tipp: Ha lehetséges, válasszuk a friss, nem előre csomagolt húst. A hentesnél nemcsak a hús eredetéről, hanem a feldolgozás időpontjáról is érdeklődhetünk.
Hogyan válasszuk ki a legjobb darált húst?
Darált hús esetében Karangis azt javasolja, hogy a darálás után egy-két nappal fogyasszuk el vagy fagyasszuk le. Ha nem közvetlenül a hentestől vásárolunk, mindenképp ellenőrizzük a csomagoláson lévő dátumokat, hogy a termék a lehető legfrissebb legyen.
Ha rögtön nem készítjük el a friss húst, fontos, hogy megfelelően tároljuk. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint a hús legfeljebb öt napig tárolható a hűtőszekrényben, de ne feledjük, hogy minden nap veszít frissességéből.
Ezenkívül a hűtőszekrény nem tudja teljesen megakadályozni a baktériumok szaporodását. Tehát az alapszabály az, hogy minden húst, amelyet egy napon belül nem eszünk meg, le kell fagyasztani, hogy megőrizze frissességét.
Melissa Clark újságíró egy igen jó tippet ad a hús megfelelő fagyasztásához: ne tegyük be közvetlenül a fagyasztóba a műanyag fóliával borított polisztirol tálcával. Ez ugyanis befolyásolja a hús minőségét. Inkább tegyük át a húst egy speciális fagyasztótasakba, vagy, ha lehetőségünk van rá, vákuummal zárjuk le. Fontos a lehető legtöbb oxigén eltávolítása és a nedvességnek való kitettség csökkentése.
Bár a hús elvileg korlátlan ideig tárolható a fagyasztóban, az optimális minőség megőrzése érdekében legfeljebb 12 hónapon belül, a darált húst pedig legfeljebb négy hónapon belül javasolt elfogyasztani.