KezdőlapÉletmódEgészségHogyan távolítsuk el a kullancsot biztonságosan?

Hogyan távolítsuk el a kullancsot biztonságosan?

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Tavasz végétől kezdődően érdemes fokozottan átvizsgálni magunkat tetőtől-talpig, ha kiránduláson voltunk. A kullancsokat akkor is felszedhetjük, ha csak egy délutáni sétára megyünk a parkba. Ha lehet, viseljünk inkább világosabb színű nadrágot, pólót, hiszen ezen könnyebben észrevesszük, ha ránk mászik egy kullancs. Inkább a csukottabb cipőt és zoknit részesítsük előnybe a szandállal, papuccsal szemben, ha lehet a nadrágot is tűrjük be a zokniba, és hosszú ujjú pólót vegyünk fel.

kullancs

A kullancs a tévhittel ellentétben nem a fáról esik le, hanem a növényekről, fűről mászik fel a lábszáron keresztül a testre.

Mit tehetünk mégis, ha azzal szembesülünk, hogy kullancsunk van?

Fontos, hogy a kullancsot minél hamarabb távolítsuk el, ne fecséreljük arra az időt, hogy orvoshoz megyünk, inkább sajátítsuk el a szakszerű kivétel módozatát. A kullancs ugyanis amint bekerül a bőrbe, és el kezdené szívni a vért, ürít, és ilyenkor juthatnak be a Lyme-kórt okozó baktériumok.

Nem szabad a kullancsot olajjal, zsírral kenegetni, hiszen ettől el kezd öklendezni, így szintén baktériumokat juttat a szervezetünkbe. Nem szabad csavarni a kullancsot, ugyanis könnyen elszakad a feje a testétől.

Egyszerűen fogjuk meg a kullancsot szemöldök csipesszel és húzzuk ki egy határozott mozdulattal. Nem kell attól félni, hogy benne marad a feje, hiszen az már nem jelent veszélyforrást, és a szervezet majd ki fogja dobni magából.

Miután eltávolítottuk, figyeljük, hogy a következő 2-3 hétben nem-e jelenik meg a csípés körül egy piros folt. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a kullancs Lyme-kórral fertőzött. Nem kell megijedni akkor sem, ugyanis az időben felfedezett fertőzés megfelelő kezeléssel hatékonyan gyógyítható.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet