KezdőlapÉletmódEgészségÍgy fagyaszd le télire a zöldségeket!

Így fagyaszd le télire a zöldségeket!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A jó háziasszony télen jeget spórol a forró nyári napokra, nyáron pedig mindent begyűjt, amit télen nem talál meg a piacon. A lekváros üvegek és savanyúságok mellett, friss zöldséget is eltehetsz a hideg napokra. Mi elmondjuk, hogyan!

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

A fagyasztás során a zöldségek elveszítik keménységüket, viszont az enzimek, melyek az érésükért felelősek, aktívak maradnak. Így abban a pillanatban, amikor megolvasztod őket, lágy, ízetlen és színtelen hozzávalókra találsz. Ezt megelőzheted, méghozzá úgy, hogy másképp készíted elő a zöldségeket a fagyasztásra.

* A zöldségeket abban az időszakban kell begyűjtened, amikor épp teremnek, és amikor a legtöbb van belőlük a piacokon. Fontos, hogy természetes úton érett zöldségeket vásárolj, és minél előbb fagyaszd le őket, ha már hazavitted.

* Mosd meg alaposan a zöldségeket, távolítsd el róluk az ütődéseket, megpuhult részeket.

* Néhány percig fonnyaszd meg a növényeket fövő vízben azért, hogy az érési folyamatot leállíthasd (ez ugyanis, amint mondtuk, leszedésük után, még fagyasztva is aktív marad).

* Miután kiemelted őket a forró vízből, a hideg zuhany következik, amellyel megállítod a fövési folyamatot. Erre ugyanannyi időt szánj, mint amennyi ideig a fövő vízben tartottad őket.

* Hagyd teljesen kihűlni a zöldségeket, majd zacskózd be őket. A tasakokba vékony rétegben helyezd el a zöldséget. Fagyaszd le a tasakokat, és egy éven belül fogyaszd el azok tartalmát.

Előkészületek, zöldségekre szabva

Nem minden zöldség igényel forralást fagyasztás előtt, ezért összeállítottunk egy zöldségekre szabott listát, amely segíthet az előkészületekben.

* Spárga – mosd meg, szabd fel a kívánt méretekre. 3 percig forrald. 6 hónapig kiválóan eláll a mélyhűtőben.

* Borsó – fejtsd ki a szemeket a hüvelyből, 1 percig forrald. 1 percig tedd hideg víz alá. 6 hónapig eláll a fagyasztóban.

* Zöldbab – tisztítsd meg, mosd át alaposan. 3 percig forrald, majd tartsd hideg víz alá 3 percig. 6 hónapig eláll a fagyasztóban.

* Brokkoli, karfiol – szedd rózsáira, forrald 3 percig, hideg víz alatt szintét 3 percig tartsd. 6 hónapig eláll a fagyasztóban.

* Sárgarépa – tisztítsd meg, mosd meg, és szeld hasábokra vagy karikákra. 3 percig forrald, ugyanennyi ideid tedd hideg víz alá. 6 hónapig jól eláll.

* Káposzta – fejtsd le róla a felszíni leveleket, vágd vékonyra, és forrald másfél percig. 1–2 percig hűtsd le jéghideg vízben, majd csorogtasd le. 6 hónapig eláll a mélyhűtőben.

* Gomba – vágd a kívánt nagyságúra, és tasakozd, nem kell forralnod. Anélkül felhasználhatod az ételekben, hogy kiolvasztanád.

* Paradicsom – mosd meg, tedd tasakba és fagyaszd le őket egészben. Az így eltett paradicsom kizárólag ételekben használható fel, nem salátákhoz. Olvadás után könnyen meghámozhatók.

* Burgonya – az újkrumplit megtisztítva és majdnem puhára főzve 6 hónapig tárolhatod a mélyhűtőben. A burgonyát egyébként felszelve és majdnem készre pirítva szintén 6 hónapig bezacskózva tárolhatod a fagyasztóban. A szétnyomott, pürének szánt burgonya 3 hónapig áll el a mélyhűtőben.

* Tök – tisztítsd meg, vágd kockákra, és 3 percig forrald. Kihűlve szedd tasakokba, 3 hónapon belül fogyaszd el.

* Paprika – mosd meg, tisztítsd meg a magoktól, szeld hasábokra vagy kockákra, és már fagyaszthatod is.

* Padlizsán – padlizsánkrémnek előre megsütve és megtisztítva is lefagyasztható, de még van egy módszer, ahogy lefagyaszthatod télire: szeld karikákra, sózd meg, és hagyd 30 percig állni. Ezután dinszteld meg, míg majdnem puha lesz. Hűtsd ki, majd zacskózd be és fagyaszd le. Ezt bármilyen ételben felhasználhatod.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet