KezdőlapÉletmódEgészségÍgy hasznosítsuk újra a konyhai növényeket

Így hasznosítsuk újra a konyhai növényeket

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Vannak növények, zöldségek, melyek maradványait jobb, ha nem dobjuk a szemétbe, hanem inkább hasznosítsuk újra. Ilyen például a sárgarépa, gyömbér, hagyma és még sorolhatjuk. Elég egy kevés föld vagy víz ahhoz, hogy újrahajtsanak, és megint hasznosíthassuk. Nézzük, milyen kis zöldségeskertet nevelhetünk otthon kis erőfeszítéssel.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Bazsalikom

A kerti vagy cserepes bazsalikom felhasználásakor ne dobjuk el a szárát. Hagyjunk a tetején 3-4 levélkét, majd állítsuk egy pohár vízbe. Egy hét elteltével kezdenek megjelenni az alján a hajszálgyökerek, amikor már kb. 2 cm hosszúak lesznek, ültessük cserépbe, és újra bokorrá fejlődik.

Gyömbér

A gumóból egy darabkát, melyen látszanak a csírakezdemények, tegyük egy éjszakára egy pohár vízbe, majd ültessük puha földbe. Öntözzük, gondozzuk, majd 8—10 hónapon belül újabb gumókkal gazdagodunk.

Újhagyma

Ha felhasználtuk a zöldjét, meg tudjuk „duplázni”: tegyük a hagymát egy pohár vízbe, itt majd újra kezdi növeszteni a zöld részét. Ezt egy darabig tudjuk hasznosítani ételek, levesek, saláták fűszerezéséhez.

Fokhagyma

A fokhagyma a hagymához hasonlóan sokszor még a hűtőszekrényben is kicsírázik. Használjuk fel ilyenkor is: bontsuk cikkekre és tegyük egy pohár vízbe, itt majd szép zöld fokhagymánk fog nőni, melyből egy kevés is elég lesz a fűszerezéshez.

Sárgarépa

Igen, sokan meglepődnek, hogy mire lehet hasznosítani a sárgarépát. A közvéleménnyel ellentétben, nem csak a fehérrépa zöldje ehető. Éppen ezért a sárgarépa megmaradt végét állítsuk egy kevés vízbe, szépen ki fog hajtani, amit majd fogyaszthatunk. Használhatjuk például zöldségturmixokba is, egyesek szerint sokkal több tápanyagot tartalmaz, mint maga a gyökér.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet