Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Az utóbbi időben megnőtt azoknak az embereknek a száma, akik mérgező gombát fogyasztottak, és emiatt kórházba kerültek.

Így különböztessük meg az ehető gombákat a mérgezőktől

Az esős időnek hála egyre bővebb a gombatermés, azonban előfordul, hogy az ehető gombák közé egy-két mérgező is bekerül.

Bármennyire is értsünk a gombákhoz, a szakértők nem ajánlják, hogy gombásszunk az erdőkben. Van néhány mérgező gomba, amely annyira hasonlít az ehető társára, hogy szinte lehetetlen megkülönböztetni őket.

A mérgezés jelei általában változóak, attól függően, hogy milyen gombafaj okozta a mérgezést. Van olyan eset, amikor az elfogyasztása után 15 percre megjelennek az első tünetek, míg egyes esetekben, akár 12 órába is beletelik, amíg a méreg elkezd hatni a szervezetre. A tünetek szintén sokfélék lehetnek, például hallucináció, hasfájás, a pupilla összehúzódása, könnyezés, a pulzus csökkenése, hányinger, hányás.

A tünetek megjelenése után, azonnal érdemes orvoshoz menni, hiszen a mérgezések 90%-át sikeresen kezelik, még a nagyon súlyos esetekben is. Az orvosok természetesen azt ajánlják, hogy csak a boltokban kapható gombákat fogyasszuk el, még a piacról se kockáztassuk meg a vásárlását.

Hiedelmek a mérgező gombákkal kapcsolatban:

1. A mérgező gombák besötétednek, miután leszedik őket. – Ez a hiedelem nagyon elterjedt, pedig valójában téves. A gomba besötétedése csupán az oxigénnel való érintkezés következménye és semmi köze sincs ahhoz, hogy a gomba mérgező vagy sem.

2. Az sem igaz, hogy ha aranyat érintünk a mérgező gombához, az besötétedik. Az arany besötétedése, miután gombához érintjük csupán a hidrogén szulfátnak köszönhető. Ettől függetlenül az adott gomba még lehet ehető vagy mérgező is.

3. Nem minden élénk színű gomba mérgező.

4. A bogarak nem esznek mérgező gombát? De igen. Attól, hogy valami mérgező az emberekre nézve, nem feltétlenül mérgező a bogarak számára is.

5. Ecetben tárolni a gombát, hogy az eltávolítsa a mérgező anyagokat. Ez a megoldás sajnos nem segít. Az ecet nem fogja kivonni a mérgező anyagokat a gombából, ahogy a víz sem.

Csupán a szakértők képesek megkülönböztetni a mérgező és ehető gombákat, ezért jobb ha nem kockáztatunk, és inkább boltból veszünk gombát, ahol ezeket leellenőrizték.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!