Egyes orvosi szakvélemények szerint a nem megfelelő, azaz túlzott tejfogyasztás nem hogy előnyünkre válna, ami a kalciumbevitelt illeti, hanem éppen ellenkezőleg, kalciumot fog kivonni csontjainkból.
Köztudottan a tej, a sajt és túró fő kalcium-források. Ha viszont sokat fogyasztunk ezekből az élelmiszer alapanyagokból, akkor visszafele sülhet el a dolog. Egy román endokrinológus, dr. Virgiliu Stroescu szerint a fent említett tejtermékek sok proteint tartalmaznak, éppen ezért savas hatásúak, ami csökkenti a vér PH-értékét és azt savas jellegűvé változtatja.
Ezt olvastad? A szomorú igazság a tejről – amit minden szülőnek tudni kell
Ebben a helyzetben a szervezet megpróbál védekezni ez ellen, és a csontokból kalciumot von el, hogy kitudja egyenlíteni a vér PH-értékét, így a sok tejtermék fogyasztása oda vezet, hogy a csontokból kalcium ürül ki. Ezzel megkérdőjeleződik az a módszer, miszerint a csontritkulásban szenvedőknek azt javasolják, hogy sok tejet igyanak, illetve szedjék a kalcium-tablettákat.
Az orvos elmondása szerint az idős személyek esetében éppen a túlzott tejfogyasztás miatt alakulhat ki a csontritkulás, így esés következtében könnyebben törnek a csontjaik. A sok hús, kávé és alkoholfogyasztás, valamint a dohányzás is káros hatással van a csontok kalciumszintjére.
Ennek ellentmondanak más orvosi vélemények, amelyek a tejfogyasztás pozitív hatásairól beszélnek. Ezek szerint a tejben található kalciummal megelőzhető a csontritkulás. Egy 2002-ben végzett kutatás szerint azok a gyerekek, akik rendszeresen ittak tejet, magasabbra nőttek társaiknál és csontozatuk ásványi tartalma, valamint csonttömegük is nagyobb volt esetükben.