KezdőlapÉletmódÍgy mosd meg helyesen a zöldségeket és gyümölcsöket!

Így mosd meg helyesen a zöldségeket és gyümölcsöket!

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

Biztos vagy benne, hogy elegendő a csap alá tartani, és kétszer-háromszor megdörzsölni a zöldséget/gyümölcsöt fogyasztás előtt?

zoldsegek-mosasa

A legtöbb növényt vegyszerekkel, valamint gyom- és féregírtóval kezelik, hogy gyorsabban és egészségesen nőjön. Ezek a kémiai vegyületek károsak az emberi szervezetre, akárcsak azok a baktériumok, melyek addig kerülnek a növényekre, míg azok a kertből a konyhádba jutnak. Szerencsére megszabadulhatsz tőlük, ha az alábbi 3 szabályt betartod.

1. Ég veled, vegyszer! – a legfrissebb kutatások szerint, a legtöbb vegyszer (98%) az alma héján található, ezt követi az eper, szőlő, saláta, burgonya és a vékony héjú gyümölcsök. A hámozás sem a legjobb megoldás, ugyanis a legtöbb vitamin és tápanyag a héjban rejlik.

Az ideális az lenne, ha organikusan termesztett növényeket vásárolsz, de ez túl drága mulatság. Praktikusabb viszont a alapos mosás. Egy mély edénybe vegyíts fel egy teáskanálnyi szódabikarbónát, és ebbe merítsd a zöldségeket, gyümölcsöket. Vagy, egy fél teáskanál szódaport keverj el 2–3 csepp vízzel. Ezzel a pasztával súrold meg a növényeket, majd bő vízzel mosd le. Az eperrel kissé gond lesz, mert ha túl sokat tartod a szódabikarbónás vízben szétmarja a húst.

2. A víz a lényeg – sokszor alábecsüljük a víz tisztító képességét. Viszont nem szabad felednünk, hogy a csapvíz klórral kezelt, aminek baktériumölő és fertőtlenítő hatása van, így alkalmas a zöldségek és gyümölcsök tisztítására. Engedj egy edénybe vizet, majd szedd bele a növényeket, és hagyd állni 15 percig. Ne többet, ugyanis a víz kivonja belőlük a vitaminok nagyrészét. Ha gondolod, egy teáskanál zöld agyagot is hozzáadhatsz a vízhez, majd bő vízsugár alatt öblítsd le a növényeket.



3. Természetes tisztítók – akár a boltból, akár otthon elkészítve olyan természetes tisztítószereket használhatsz, melyek hatékonyan eltávolítják a káros anyagokat a kedvenc zöldségeidről/gyümölcsökről. Adj hozzá egy marék sót egy tál vízhez, majd tölts hozzá egy kávéscsészényi citromlevet és 2–3 kanál ecetet. Ez az oldat tökéletesen lemossa a zöldségek és gyümölcsök héját bevonó vegyszereket. Vagy, egy másik hatékony tisztítószer az oxigénes víz csapvízzel való keverése. A kapott oldatot szórd rá a növényekre.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet