Aki idejében elszúrta a hagymát a tavaly, annak bizony már zöld száracskák díszítik a kertjét. Hogyha nagyon türelmetlenek vagyunk, akkor már be tudjuk szerezni a roppanós, vitamindús tavaszi zöldséget a piacról vagy nagyobb áruházakból is. Az idén már háromszor ettem zöldhagymát, igaz csak beosztósan, mert nem a legolcsóbb, de ételeink ízesítésére már fel tudjuk használni.

Ez a csípős hatása miatt melegítő zöldség, amellett, hogy a tavasz hírnökeként is emlegethetjük, igencsak jótékony hatással van egészségünkre is. Ebben a fura tavaszi-téli szeles, de mégis napsütötte, egyik nap hideg, a másik nap meg meleg időszakban könnyedén felerősíthetjük immunrendszerünk a zöldhagyma rendszeres fogyasztása által. Segítségével elkerülhetjük a vírusokat, meghűléses időszakokat, és kevésbé támadnak a bacilusok is.
Nézzünk 3 receptet meghűlés, nátha végtagzsibbadás ellen.
Nátha ellen
Daraboljunk fel a zöldhagyma fehér részéből 60 grammot, adjunk hozzá 15 gramm megreszelt jégretket, majd főzzük meg őket 4-5 dl vízben. Addig hagyjuk, míg a lé el nem párolog kb. 3 dl-re, kissé hűtsük le, majd két adagra osztva apránként igyuk meg a főzetet.
Hogy elűzzük a köhögést
Vágjuk apró darabokra két zöldhagyma fehér részét és egy körtét, majd főzzük meg 50 gramm cukorral 4 dl vízben. Mikor megfőtt a levet kortyolgassuk be, majd együk meg a körtét és a hagymát.
Ha zsibbadnak végtagjaink
60 gramm zöldhagymát 15 gramm gyömbért és 3 gramm borsot főzzünk 4 dl vízben, majd a levéből naponta kétszer igyunk.