Az ananász az egyik legegészségesebb trópusi gyümölcs, sokoldalú gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. Kiemelkedő a C-vitamin és antioxindáns tartalma, de legértékesebb összetevője a bromélia nevű enzim. Ez utóbbi a fehérje emésztésében, a zsírégetésben, és gyógyulási folyamatokban játszik nagy szerepet.
A gyulladásgátló és az ízületi problémákat is enyhítő bromélia egyetlen forrása a friss ananász. Fogyasszunk a gyümölcsből minél többet, hiszen segít leküzdeni a daganatok képződésében nagy szerepet játszó káros szabadgyököket is.
Az ananász rendszeres fogyasztása által megelőzhetjük a krónikus gyulladásos betegségeket, csökkenthetjük az asztmás rohamokat, csillapíthatjuk az erős fájdalmakat. Felgyorsítja a sebgyógyulást, serkenti az emésztést, csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, javítja a szív egészségét, bőrfiatalító.
Az ananász táplálkozási előnyei
- egy csésze friss ananász 82 kalóriát, 0 gramm zsírt, 0 gramm koleszterint, 2 mg nátriumot, 22 gramm szénhidrátot (ide értve a cukrot és a rostokat is), és 1 gramm fehérjét tartalmaz
- egy csésze friss ananász 131 %-ban fedezi a napi C-vitamin szükségletet, 2%-ban az A-vitamint, 2%-ban a kalciumot, és szintén 2%-ban a vasat
- olyan fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, mint például a tiamin, riboflavin, B6-vitamin, folsav, magnézium, mangán, kálium és béta-karotin
Készítsük el az alábbi gyulladáscsökkentő és idegnyugtató keveréket:
Hozzávalók:
- ½ kisebb ananász,
- 3 zellerszár,
- 1-2 levél saláta,
- 1 uborka,
- 1 kisebb darab gyömbér.
Elkészítés: az egészet turmixoljuk össze, és fogyasszuk napi rendszereséggel.