KezdőlapÉletmódEgészségKerti sarkantyú, a csodaszép természetes antibiotikumunk

Kerti sarkantyú, a csodaszép természetes antibiotikumunk

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

A sarkantyúvirág kettő az egyben: csodaszép dísze lehet kertünknek, erkélyünknek, de leveleit akár salátába is felhasználhatjuk, hiszen finom és egészséges.

sarkantyuka4

A színes futónövénnyel feldobhatunk egy teljesen átlagos szürke lakótelepi kisebb teraszt is. Nem túl helyigényes, addig fut felfelé, ameddig éppen teret engedünk neki, de nagyon színes és vidám tud lenni.

Akár egy dézsában is megél az évelő sarkantyúvirág, áprilisban magról szaporíthattuk volna, de ilyenkor még hozzájuthatunk a virágkertészetekben palántához, így csodálhatjuk a júniustól virágzó futónövényt.

Akár árnyékolóként vagy térelválasztóként is használhatjuk, futtathatjuk fa állványra, de pár szál madzag is elegendő ahhoz, hogy élő virágparavánt alakítsunk ki belőle. Futtathatjuk felfelé is, de akár egy felakasztott kaspóban is helyet kaphat, így lesz belőle csüngő virágszőnyeg.

Virágai lehetnek sárgák, krémfehérek, narancssárgák, vörösesek, lazacrózsaszínek, de tűzpirosak is. Júniustól az első fagyokig díszítik életterünket. Olyan helyre ültessük, ahol több fényt kap, mivel az árnyékosabb helyen sokkal kevesebb a virághozama.



Felhasználhatjuk salátákba, sütemények díszítésére a friss hajtásokat, de a mézízű virágokat is. Leveleit tehetjük szendvicsekre, mártásokba, de akár omletthez is keverhetjük. Íze picit savanykás és mustárhoz hasonlít.

A virágja nyersen fogyasztva igazi antibiotikum, kálium- és illóolajtartalma jelentős, de vérképző, fertőtlenítő, sebgyógyító és köptető hatása sem elhanyagolandó. Magja olyan antibiotikumot tartalmaz, mely megöli a légzőszervi panaszokat okozó baktériumokat anélkül, hogy a bélflórát károsítaná.

Forrás: kertvarazsmagazin.hu

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet