A paradicsom, sokak döbbenetére, gyümölcsnek mondható, de inkább amolyan zöldség-gyümölcs, a lényeg, hogy imádnivaló, rendkívül ízletes, és egészséges is, főleg ha saját termést fogyasztasz, hiszen annál tuti, hogy jobb nincs.
Most ejtsünk pár szót, hogy miért érdemes házi paradicsommal beültetni a kertet, és enni-enni-enni egész nyáron ezt a lédús finomságot.
200 gramm paradicsomban, ami kb. 3 közepes méretű gyümölcs, annyi C-vitamin van, hogy az a napi szükséglet felét fedezi, az A- és K-vitamin napi szükséglet 20 százalékát, a B-vitaminok kb. 15 százalékát, és az E-vitamin 10 százalékát.
Meg kell említenünk még a káliumot, a magnéziumot, a mangánt, a vasat, a foszfort, a rezet, valamint a sok rostot és növényi fehérjét, azonban a kalóriáktól már nem kell tartani, hiszen ennyi paradicsomban mindössze 50 egység van.
A paradicsom igazi likopin forrás
A likopin az egyik leghatásosabb természetes antioxidáns, ami nagyon hasznos a szervezet számára. Ez a karitinoid még a hőkezelésnek is ellenáll, így a paradicsomlében is megtalálható. A likopin megvédi a sejteket, és magát a DNS-t a káros szabad gyökök rombolásától, így leginkább a tüdő-, a mell- és gyomorrákkal szemben nyújt védelmet. A likopin szabályozza a rossz koleszterinszintet is, serkenti a vörös vérsejtek termelődését, a K-vitamin könnyebb beépülését, ami a véráram legfontosabb vitaminja.
A paradicsom fogyasztással megelőzhető az ízületi gyulladás, az emésztési panaszok is elmaradnak, de a gyümölcs a csontozatnak is jót tesz, köszönhetően a kalcium, foszfor és kálium tartalmának.
Így tehát indul a paradicsom szezon, ezért minél több kerti paradicsomot fogyassz el a következő két hónapban, de az eltevésekről se feledkezz meg.