Bár elég furának tűnhet, hogy ezek az egyszerű magocskák mekkora gyógyító erővel rendelkezek, a szakemberek szerint erejük vetekszik a szuperélelmiszerként is emlegetett chia magéval.
Gyakran használják az ayurvédikus orvoslás kiegészítéseként, de számos ázsiai ital alapját képezi.
Reggeli turmixba téve, megduzzadnak, és bár sok ízük nincsen, hatóerejük felmúlhatatlan.
Nézzük, milyen pozitív tulajdonságokkal rendelkezik a bazsalikom magja.
- magas flavonoid tartalma miatt, kiváló antioxidáns
- számos kiemelkedő minőségű és fontosságú illóolajat tartalmaz, ezért
gyulladáscsökkentő és antibateriális hatással rendelkezik - nagyon kevés kalóriát tartalmaz, koleszterint pedig egyáltalán
- magas a béta-karotin és lutein tartalma, sok benne az A-és K-vitamin
- jelentős mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, mint például
káliumot, magnéziumot, mangánt, rezet, kalciumot, de sok C-vitamin és
folsav is van benne - száz gramm bazsalikommag, 40 %-ban fedezi a napi vasszükségletünket
Így készítsük elő a bazsalikom magokat
Másfél csésze meleg vízhez adjunk 2 teáskanál szárított bazsalikommagot, majd hagyjuk állni egy kis ideig, ezután szűrjük le. A magok megduzzadása közben felszabadulnak az antioxidánsok. Ha kisgyerekeknek vagy időseknek adunk bazsalikom magot tartalmazó italt, legyünk figyelmesek, hiszen a magok duzzadáskor összeragadhatnak, és fulladást okozhatnak. Terhes nők ne fogyasszák, hiszen csökkenti az ösztrogénszintet.
Erdei gyümölcsös bazsalikom magos puding
Hozzávalók: 1 doboz mandula tej, 1 csésze natúr joghurt, 2 evőkanál méz, egy csipet só, ¼ csésze szárított bazsalikom mag, fél liter bogyós gyümölcs, ¼ csésze apróra vágott pirított mandula.
Elkészítés: egy tálban keverjük el a mandula tejet a joghurttal, a vaníliával és a két evőkanál mézzel. Adjuk hozzá a bazsalikomot, és hagyjuk húsz percig állni. Keverjük meg, fedjük le, és hagyjuk a hűtőszekrényben néhány órán keresztül, vagy egy éjszakán át állni. Mikor készen van, keverjük hozzá a bogyós gyümölcsöket, és a végén szórjuk rá a pirított mandulát.
Bazsalikom magos limonádé
Hozzávalók: 1 citrom, 2 csésze víz, 1 evőkanál bazsalikom mag, 5 evőkanál méz, egy fél csipet só.
Elkészítés: tegyük egy tálba a bazsalikom magot, majd öntsük fel a vízzel, és hagyjuk állni 15 percen keresztül. Ezután keverjük bele a többi hozzávalót, hűtsük le egy keveset, és fogyaszthatjuk is.