A kurkuma az indiai és a thai konyha elengedhetetlen fűszere, szinte nincsen olyan étel, amelyből hiányozna. Nálunk is egyre nagyobb közkedveltségnek örvend a sárga, karakteres ízvilágú fűszer. De vajon tudjuk, hogy milyen a hamisítatlan kurkuma?
Japánban például teának, ételfestékként és kozmetikai alapnyagként is használják a sárga port. Mivel ekkora közkedveltségnek örvend, gyakran előfordul, hogy hamisítás áldozatává válik. Mint általában a fűszereknél a kurkumánál is a súlya a döntő eladási feltétel, ezért több esetben előfordul már, hogy ólom-oxiddal keverték.
A tavalyi évben például több kurkuma fogyasztónál diagnosztizáltak ólom-oxid mérgezést. Próbáljuk a lehető legmegbízhatóbb forrásból beszerezni, vagy inkább vásároljuk meg egészben, majd zúzzuk porrá otthon mi magunk.
Közel 30 fajta kurkumát termelnek, a megbízhatóság érdekében figyeljünk oda, ha porított formában vásároljuk, hogy a csomagoláson legyen feltüntetve, hogy melyik fajtából származik. A kereskedelemben található Alleppey fajtának van a legnagyobb kurkumin tartalma, így ha ebből találunk a piacon, akkor mindenképpen ezt válasszuk.