A fermentált élelmiszerek nem csak könnyen emészthetőek, hanem számos pozitív egészségügyi hatással is rendelkeznek!
A laktofermentáció, vagy tejsavas erjesztés az egyik legősibb, és legegészségesebb tartósítási eljárás. A módszer nagyon egyszerű, hiszen semmilyen élesztőt, vagy baktériumkultúrát nem kell hozzá adni, a dolog lényege, hogy sózás után a levegőben, és a zöldségben levő baktériumok elkezdenek dolgozni.
A kovászos uborkát mindenki imádja, de ezenkívül szinte bármilyen zöldséget fermentálhatunk. Az alábbiakban a hagyma fermetálását mutatjuk be. Próbáljuk ki, hiszen nagyon egészséges.
Hozzávalók:
- 1 kg hagyma,
- 5 evőkanál (50 gramm) himalájai só,
- 1 liter víz,
- egy szélesebb szájú befőttesüveg.
Elkészítés: szeleteljük karikákra a hagymát, majd tegyük bele a befőttesüvegbe. A vízben oldjuk fel a sót, majd töltsük rá a hagymára. Hagyjuk egy kb. 5 cm-es szabad részt a víz és az üveg szája között. Fedjük le az üveget, majd tegyük meleg helyre. Az első két hétben naponta 1-2 alkalommal nyissuk ki az üveget, hogy elősegítsük az erjedést. Ezután tegyük a kamrába, és hagyjuk ott állni 1-2 hónapig.
Miért egészséges az erjesztett hagyma?
- elősegíti a tápanyagok felszívódását
- szabályozza az emésztést, és tisztítja a bélrendszert
- méregteleníti a szervezetet és a vért
- erősíti az immunrendszert
- hatására sokkal energikusabbak leszünk
- gyulladáscsökkentő
- antioxidáns hatása van
- lassítja az öregedés folyamatát
- szabályozza az anyagcserét, segít a fogyásban