Táplálkozásunk, azon túl, hogy ízletes és látványos ételeket fogyasztunk, egészséges is kell legyen. Figyeljünk oda arra, hogy ételeink tartalmazzanak természetes alapanyagokat, és amennyire csak lehet törekedjünk olyan ételeket fogyasztani, melyeket mi magunk készítjük el.
Nem kell ahhoz vegetáriánusnak lenni, hogy természet adta növényeket, zöldségeket, gyümölcsöket is fogyasszunk. Sőt, vannak bizonyos virágok, melyek igen magas vitamin- és ásványi anyag tartalommal rendelkeznek, és ehetőek. Ismerkedjünk meg az ehető virágokkal, hiszen nem csak szépségük, hanem tápanyagtartalmuk is értékes.
Szakemberek szerint közel 200 ehető virág vesz körül, azonban ezekből alig 50-et, ha fogyasztunk. A legismertebb az ibolya, rózsa, pipacs, kankalin, százszorszép, körömvirág, kamilla, pitypang, lóhere, hárs, akác és a bodza.
Próbáljuk ki az alábbi hárs alapú készítményt, hiszen nagyon egészséges, antioxidáns hatású, de sok benne a vitamin, és a nyomelem is. Sokkal egészségesebb, mint a bolti cukorka, ebből már bátrabban adhatunk a gyerekeknek.
Hozzávalók:
- egy fél kg hárs virág,
- 8 gramm agar-agar (természetes zselatin),
- 1 liter hideg víz,
- 3 evőkanál méz.
Elkészítés: a hársvirágot szár és levél nélkül tegyük egy turmixgépbe. Oldjuk fel a zselatint a hidegvízben, majd 3 percig forraljuk, és a tűzről levéve keverjük hozzá a mézet is. A keletkezett levet töltsük a hársvirágra, és az egészet turmixoljuk össze.
Ezután töltsük egy kisebb, lapos tepsibe, majd tegyük a hűtőbe 12 óra hosszat pihenni. Ezután vegyük ki, és vágjuk kisebb darabokra, majd tegyük egy légmentesen záródó dobozba. A finom, és egészséges cukorkának a gyerekek fognak a legjobban örvendeni.
A legtöbb ehető virág, növény enyhén édes ízű, azonban vannak olyanok is, melyeket használhatjuk rántottához, vagy sós sütemények elkészítéséhez is. Például az oregánót, sáfrányt, édesköményt, metélőhagymát, körömvirágot.
Vigyázzunk, hogy a fogyasztásra szánt növényeket semmiképp ne forgalmas út mellől gyűjtsük be, és győződjünk meg róla, hogy nem kezelték vegyszerekkel. A legjobb, ha a saját kertünkből gyűjtjük be őket.