Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A feldolgozott és nap mint nap fogyasztott hústermékek, kijelenthetjük, nem gazdagok szervezetünk számára hasznos tápanyagokban, csak az illatuk ínycsiklandozó. Sokuktól jobb, ha inkább távol maradunk.

hustermekek

Veszélyes lehet számunkra is, de leginkább a fejlődésben levő gyermeki szervezet számára, ha naponta felvágott, feldolgozott hústermék kerül az asztalra. A vegyi anyagokban és zsírokban gazdag húsok fogyasztása leginkább elhízást, szív-és érrendszeri betegséget okoz.

A legveszélyesebb a parizer

Az általunk fogyasztott húskészítmények, a parizer, szalámi, kolbász, sonka sok esetben tele van ártalmas anyagokkal, mint például a háj, zsír, inak, különböző szervek (fül, gyomor), adalékokkal, színezékekkel, keményítővel. Ez utóbbiakat E 407, E 120, E 452, és E1.404 néven láthatjuk a csomagoláson, ha egyáltalán fel vannak tüntetve.

A legtöbb felvágott nagyon sok vizet és zselésítő anyagot is tartalmaz, amely számos vizsgálat alapján felelős a vastag-és végbélrák kialakulásáért. Nagyon sok zsírt és bőrt tartalmaznak a felvágottak, még a baromfi felvágottnak nevezett valami is szinte 80 százalékban disznóbőrt rejt magában.

A “csodálatos” vérvörös hússzínt pedig az E250 és E251 nevű, cseppet sem egészséges, színezőnek köszönheti a mindennapi felvágottunk.

A virsli a második helyen áll

A második legveszélyesebbnek tartott húskészítmény a virsli, ha nem megfelelő körülmények között tárolják, akár még ételmérgezést is okozhat. Nagy mennyiségű bőrt, zsírt és hús aprólékot, vagyis inakat, és mindenféle maradékot tartalmaz. A húsok közül a legkevesebb fehérjét tartalmazza. A színét pedig egy csomó E jelenlétének köszönheti. Sok benne az adalékanyag, szója és tartósítószer, hogy a lehető leghosszabb ideig tudjuk tárolni. A sonkában sok helyen inat, bőrt feldolgozott csontot és festékanyagot találtak.

Ez nem jelenti azt, hogy minden hústermék veszélyes, csak éppen meg kell keresni a házi készítésű, esetleg kicsit drágább, de egészségesebb portékát.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!