KezdőlapÉletmódLessük el újra a titkot nagyanyáinktól!

Lessük el újra a titkot nagyanyáinktól!

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

Nagyanyáink idejében fele ennyi ízesítő- és tartósító szer sem létezett, nem vette körbe őket a korlátlan lehetőségek birodalma és mégis valahogy néha úgy tűnik sokkal jobban boldogultak a konyhában. Finomabbakat sütöttek, főztek, kavarták az ízeket, kotyvasztottak, és igencsak ritkán fordult elő az is, hogy meggybefőtt elromoljon. Nézzük, mi volt a titkuk!

fakanalak

Áztatás: a gabonaféléket nem árt, ha fogyasztás előtt áztatjuk egy keveset. Könnyebben emészthetővé válnak és csökken a bennük levő fitinsav mennyisége, mely által könnyebbé válik az ásványi anyagok felszívódása is. Nő a vitamintartalmuk is.

Őrölés, darálás: ha egy mozsár segítségével porrá zúzzuk a magokat, sokkal könnyebben meg tudjuk emészteni, és a bennük levő tápanyagok is könnyebben be tudnak jutni a szervezetbe.

Szárítás: távozik a nedvesség és kevésbé szaporodnak a baktériumok.

Sózás: kiváló tartósítószer, megakadályozza a baktériumok szaporodását, ezzel egyidőben pedig a természetes ízfokozók, glutamátok által kiváló aroma keletkezik.



Füstölés: ha füstöljük a húst, kiszárad kissé és bizonyos antioxidáns vegyületek keletkeznek a hús felszínén, így kiválóan tartósíthatunk.

Erjesztés: olyan baktériumok keletkeznek, melyek elősegítik az emésztést, emellett pedig a B-vitamin tartalom és növekszik. Fogyasszunk sok házilag savanyított tejet vagy savanyú káposztát.

A legtöbb ősi praktika azért is előnyös, mert hatékonyan megőrzi ételeink tápanyagtartalmát és csökkenti a toxintartalmukat.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet