A Cancer Research UK statisztikai adatai szerint a májrákos esetek közel fele megelőzhető lenne, ha az emberek jobban odafigyelnének a testükre, az egészségükre és az életvitelükre.
Az egészségtelen és mértéktelen feldolgozott élelmiszerek, az alkohol és dohánytermékek fogyasztásával a máj nap mint nap kénytelen irdatlan mennyiségű méreganyaggal megküzdenie.
Ahogy a legtöbb daganatos betegségnél lenni szokott, a májnál is előfordul jóindulatú és rosszindulatú megbetegedés, amelyet szakvizsgálatokkal állapítanak meg az orvosok.
A jóindulatú májtumorok típusai:
- hemangióma (jóindulatú érdaganat)
- májsejt adenóma
- fokális nodurális hiperplázia
Ezeket a betegségeket leginkább megfigyelés alatt tartják az orvosok, mert olykor heves vérzések léphetnek fel.
A rosszindulatú májtumorok típusai:
- prime hepaticellularis carcinoma (májsejtrák)
- fibrolamellaris carcinoma
- hepatoblastoma
Ha a máj megbetegedik, a következő tünetek léphetnek fel!
- hirtelen testsúlyváltozás
- étvágytalanság
- hirtelen haspuffadás, étkezés után, de olyan is előfordulhat, hogy étkezés előtt pár órával történik meg a kellemetlenség
- hányinger, hányás
- hasfájás, haspuffadás
- a bőr besárgulása
- bőrviszketegség
- fáradtság, levertség
- izomgyengeség
Megelőzés
Ha a betegség már előrehaladott állapotban van, nincs sok, amit tenni lehet, ezért érdemes már fiatalon a megelőzésre fektetni a hangsúlyt, hogy később ne legyen baj.
- fontos a minél több vitamin bevitele a szervezetbe
- az alkoholfogyasztás mérséklése
- az anabolitikus szteroidok mellőzése
- szexuális védekezés fontossága, hiszen a partnerek váltogatása hozzájárul a hepatitis B, C vírusok terjedéséhez
- a mérgező kémiai környezet kerülése
- a kemény drogok mellőzése