Volt alkalmam szeptember végén kiszedegetni a nagyobb sárgarépák közül a kicsi vékonyokat is, hiszen odahaza megtisztítva nagyon finom ropogtatnivaló készült belőle. A legjobb az egészben, hogy nagyon finom édes ízük volt, nem olyan, mint az nagy áruházláncok polcain kaphatóké.
Ez egyrészt azért is lehet, amit nemrég egy amerikai farmer, Mike Yurosek hozott nyilvánosságra. Ő ugyanis pár évvel ezelőtt látta, hogy miként adják el a bébirépának álcázott zöldséget.
Voltaképpen, ami az üzletekbe kerül az nem is bébirépa, hanem rendes répa, csak hibás, illetve voltaképpen már a megrothadt zöldségeket aprítják fel, és miután megtisztítják, már is jól mutatnak az apróságok. Tulajdonképpen nem is ez a legnagyobb probléma a bébirépa-biznisszel kapcsolatban.
Az aggasztó az, hogy a nagyüzemek klórban áztatják a répákat, hogy azok megfelelő friss, sárga színt kapjanak. A pure-earth.com portál szerint ez a módszer rendkívül veszélyes, hiszen ez a halogének csoportjába tartozó vegyszer a kutatók szerint rákokozó. Míg a gyártók szerint a klóros vízben áztatott répa egyáltalán nem káros az egészségre, hiszen a klór mennyisége a megengedett érték alatt van.
Azokat, amit én szedtem ki a veteményeskertből, egyáltalán nem úgy néztek ki, mint az üzletben található társaik. Az igazi bébirépa tulajdonképpen pont olyan mint a nagy répa, ugyanúgy hosszúkás a vége, csak kisebb és vékonyabbak.