Az egykori, hagyományos fagylaltot egy olyan tejterméknek tartották nyilván, amelyet csakis természetes és egészséges alapanyagokból állítanak elő. Még akkor is, ha nagy adag kalóriát tartalmazott, olyan finomság volt, amely segítségével rengeteg hasznos elemhez jutott az emberi szervezet, azon túl, hogy remekül hűsített.
Régebb, a fagyinak három kötelező összetevője volt: a tej, a tojás és a tejföl. Ma viszont a jégkrémek csak minimális mennyiségben tartalmazzák ezt a három hozzávalót. Az ízt, az aromát és a színt ugyanis mesterséges adalékokkal, színezékekkel állítják elő. Ezért, aki nagy rajongója a fagyinak, de meg szeretné őrizni egészségét, két lehetősége van: vagy felhagy a fokozott „mű-fagyi” fogyasztásával, vagy ő maga készíti el otthon a finomságot, természetes összetevőkkel.
„Régi fagyi” vs. „mai fagyi”
Annak ellenére, hogy az egykori fagylaltoknak nem volt ennyire vonzó csomagolásuk, a színük és ízük sem volt ennyire változatos, mégis sokkal finomabbak voltak! A tej, tejszín és a tojás tette őket egészségessé, éppen azok az alapanyagok, amelyek a mai termékekből hiányoznak: a mai fagyikban ugyanis zsírtalanított tej van, ha van, amely startból nem tartalmazza már a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat! Sőt, a sok tartosító, édesítő és hozzáadott kémiai vegyület nem tesz mást, mint árt a szervezetnek, az immunrendszernek, a gyomornak és a fogaknak.
Tanács: kerüld tehát az olyan jégkrémeket, amelyekben veszélyes színezék (E120, E122, E124, E171) vagy adalék (E403, E407, E410, E412) található!
Nyugtató hatás és jó közérzet
Nem hiába vált a fagylalt közkedvelt édességgé. Az édes íze, a krémes állaga, a finom aromája és a hűsítő hatása teszi azt ennyire különlegessé! Ugyanakkor, létezik egy tudományos úton is bebizonyított jótékony hatása, méghozzá: olyan pozitív hatással van a fogyasztó agyára, mint amilyent például a kedvenc zeneszám hallgatása vált ki. Ezért egy triptofán nevezetű anyag felelős, amely hozzájárul a boldogság-hormon termelődéséhez, és amely a tejben és tejszínben található meg.
Észrevétel: a vaníliás és csokis ízű fagyi különösen javít a közérzeten. De figyelem a jégkrém összetételére! Ennek ugyanis tartalmaznia kell tejet, tejszínt, na meg csokoládét/kakaót.
Csak mérsékelten, ha fogyókúrázol
A fagyi nemcsak kalóriából, hanem cukorból is bőven tartalmaz. Így nemcsak a házi fagylalt, amelyet tejből, tojásból és tejszínből vagy tejfölből készítesz, hanem a kereskedelemben forgalmazott jégkrém is remek energiaforrás lehet számodra, holott ez utóbbiból legtöbbször hiányoznak a fenti alapanyagok. Egy a lényeg: a kalóriák eredete! Mert magától értetődik, hogy a természetes alapanyagokból származó zsírok egészségesebbek a mesterségeseknél!
Tanács: fogyassz minél kevesebb mesterséges adalékot tartalmazó fagyit, és nem árt, ha lecsökkented a napi/heti jégkrém-mennyiséget is.
Sörbet, avagy egészségesebb megoldás
Hogy kényeztesd is magad, de ne is szedj fel plusz kilót, tanulj meg sörbetet készíteni! Ez egy olyan fagylalt-típus, amelyet gyümölcsökből, vízből, citromléből és cukorból állítanak elő. Nem tartalmaz sem tejet, sem tejszínt vagy tojást, éppen ezért alacsony a kalóriatartalma. Viszont egészséges és vitaminban gazdag, a gyümölcsöknek köszönhetően. Végeredményben olyan, mint a lefagyasztott gyümölcslé!
Tanács: készíthetsz sörbetet málnából, eperből, dinnyéből, ribizliből vagy barackból. A legegyszerűbb módja az előállításának, ha összeturmixolod a gyümölcsöket, adsz hozzá citromlét és vizet, aztán egy kevés cukrot. A kapott masszát pedig néhány órára a fagyasztóba teszed, majd kedvedre fogyaszthatod!