Ha fogyni szeretnénk vagy egészségesebben élni, próbáljuk ki a kókuszcukrot. Elsőre persze túlzásnak tűnhet, hogy már a kókuszból is cukrot készítenek, de megéri kipróbálni. A jó hír, hogy a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják! Ismerjük meg a kókuszcukrot!
Ajánlott olyan cukrot fogyasztanunk, ha már mindenképpen ragaszkodunk az édesítéshez, melynek alacsony a glikémiás indexe. A naponta használatos kristálycukoré 68, a mézé általában 55 körül van, és itt következik a kókuszcukor jó tulajdonsága, hiszen csak 35 a glikémiás indexe.
Érdemes, ha nem is teljesen, de drasztikusan csökkenteni a cukorfogyasztásunkat. Így is éppen elegendő cukrot viszünk be a szervezetünkbe a megvásárolt édességek, üdítők, kekszek..stb. által, nem szükséges azt még pluszba pótolni is direkt cukorhozzáadással. Fokozatosan felejtsük el a reggeli kávéba, teába a cukrot, vagy ha mégis muszáj akkor a kristálycukornál sokkal jobb választás a kókuszcukor.
A kókuszcukor színe barna, nem fehér, mint ahogy elképzelnénk. Karamell színe és íze van, mivel a kókuszvirág nektárjából készül. A Fülöp-szigetek és Indonézia a legnagyobb kókuszcukor előállító ország, itt már nagyon régóta használják is.
Egy virágból négy liternyi nektárt is be tudnak gyűjteni, melyet nagy hordókban tárolnak. Elpárolog belőle a nedvesség, és egy barna ragacsos anyag keletkezik belőle, melyet granulátum formájában árulnak. A fehér cukorral szemben tartalmaz káliumot, magnéziumot, cinket, vasat, többféle B-vitamint és aminosavat.
