Cudarul lehűlt az idő, sok helyen már érezni, hogy közel jár a tél, de azért ne felejtsük el, hogy még csak október elejénél tartunk, tehát javában benne vagyunk az őszben és a piacokon a szőlőkínálat is bőségesnek mondható. A sok szemű gyümölcsöt leginkább illatos, aromás ízéért szeretjük, viszont van egy része, amely rendkívül erős antioxidáns, ez pedig maga a magja.
A magban található procyanidin nevű anyag a szervezet számára nagyon jó hatással van. Egyrészt javítja az vérerek rugalmasságát, ezzel egyidőben az érelmeszesedést is megakadályozza, így a magas vérnyomás és az egyéb keringési zavarok is könnyebben elkerülhetők. A gyulladásokra is javallott fogyasztani, de az immunrendszert is erősíti és a bőrt is regenerálja.
A magvakban még megtalálható az úgynevezett bioflavonoid, amely a bőrmembránt táplálja, erősíti a szabad gyökökkel szemben. A szőlőmagot őrlemény formájában is használhatjuk, viszont ezt inkább az emésztési zavarok, légúti betegségek, illetve a kismedence gyulladásának gyógyítására ajánlatos beszedni. A szőlőmag lisztet pedig pattanások kezelésére próbálhatjuk ki.
A ráncok megjelenéséért gyakran a szabad gyökök káros tevékenysége a felelős, hiszen negatívan hatnak az egészséges sejtek működésére. Erre is nagyon jó a szőlőmag olaj, hiszen megköti a szabadgyököket. Jó a pikkelysömör ellen is, sőt az ekcémát okozó allergiás reakciót is megakadályozhatja. Egyszóval nagyon sok betegséget meg lehet előzni ezzel a természetes módszer alkalmazásával. Még a szürke hályog ellen is, jó, sőt azok, akik sokat dolgoznak számítógépen, napi 300 mg szőlőmag olaj fogyasztásával csökkenthető a szemgyulladás, és azon kevés antioxidánsok közé tartozik, amelyek az idegeket is védik.