A barnaság nem csak napozással, barnító krémek vagy szoláriumozás által érhető el. Ezek persze mind hatékony módszerek, de vajon melyik az, amelyik nem káros? Most, ahelyett, hogy azt listáznánk, hogy miért károsak a fent említett módszerek, nézzünk néhány egyenletes barnulást ígérő zöldséget, gyümölcsöt, magvat.

Most, hogy úgy néz ki, beállt a nyár, mindenki szeretne egyik napról a másikra barna lenni, és tökéletes bőrű. Bezzeg, múlt héten leginkább forró teára vágytunk, és gumicsizmába bújtunk, most meg mindenki napos tengerpartról áhítozik. Hogyha nem adatott még meg a napsütötte szabadság ide, fogyasszunk leginkább béta-karotint tartalmazó ételeket, így egyenletesen barnák lehetünk majd a nyaralás idejére.
A spenót, petrezselyemzöld, sárgarépa, cékla, fejes saláta kiváló eszköz lehet a barnulás érdekében, de megfelelő lehet a brokkoli, paradicsom, kelbimbó, meggy és cseresznye is. Egy marék spenót, fél sárgadinnye vagy egy tányér spárgakrém-leves már nagy lépés lehet a barnaság elérése érdekében.
A sárgás színű festékanyag, vagyis a béta-karotin lerakódik a bőr felső részébe és nemcsak a káros anyagokat közömbösíti, hanem az UV-sugárzástól is véd. A karotinban gazdag ételek rendszeres fogyasztása segítik a barnulást, és így a nap miatt kialakuló ráncok miatt sem kell aggódni.
A rezet tartalmazó olajos magvak, diófélék napi fogyasztása is egyenletes barnulást eredményez. De ne vigyük túlzásba, mivel elég sok kalóriát is tartalmaznak: maximum 5 deka mandulát, diót ropogtassunk el.