A szóját igencsak sokat támadják, de rengeteg érv szól amellett is, hogy jótékony hatással van az egészségre. Az alábbi felsoroltak alapján, mindenki maga döntse el, hogy a továbbiakban milyen mennyiségben és fogyaszt-e szóját egyáltalán.
- Kutatások alapján bizonyították, hogy jó hatással van a koleszterin szabályozására, csökkenti a menopauza tüneteit és csontritkulás kialakulásának kockázatát.
- A friss szója nagyon sok esszenciális aminósavat és telítetlen zsírsavat tartalmaz, hozzánk azonban már leginkább száraz, feldolgozott formába jut el, és így némileg elesünk a szója élettanilag jótékony hatásaitól. Nagyon sok lecitint, B- E- P-vitamint, foszfort és meszet tartalmaz.
- Ajánlott fogyasztani a cukorbetegek számára, mivel lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, így nem jelentkezik túlzott inzulinigény a szervezetben.
- A szója mivel növényi eredetű fehérjét tartalmaz, nyugodtan fogyaszthatják köszvényesek is, ellenben a húsban található állati eredetű fehérjékkel. Ez utóbbi fogyasztása által a húgysavkristályok lerakódnak és az ízületek begyulladnak.
- Szójacsírát fogyasszanak az állandó stresszben élők, mivel nagyon sok C-vitamint tartalmaz.
Vigyáznunk kell azonban, mert a világon hasznosított szóják ma már több mint fele génmódosított fajtából származik. Azokra a termékekre, melyek nem génmódosított alapanyagból származnak, feltüntetik.