Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Nyáron, ebben a trópusi hőségben igencsak hamar romlanak élelmiszereink. Télen még használhatjuk az ablakpárkányt, teraszt, spájzot tárolásra, de nyáron csak a hűtőszekrényre szorítkozunk, így sokszor megjárjuk, hogy bizonyos ételeket már nem tudunk berakni, így hamarabb megromlanak.

hutoszekreny

A melegben hamarabb penészedik a kenyér, korábban megromlik a leves, és az asztalon felejtett szilva is fél nap alatt – főleg egy párás lakásban – gyorsan megtelik élősködőkkel. Arra is vigyázzunk, hogy a fel nem használt zöldségeket megfelelőképpen tároljuk, mert hanem hamar romlásnak indulnak. Hogyha nincsenek elég hűvös helyünk, ez pár házi praktikát is bevethetünk a hosszabb tartósítás érdekében.

A gyorsan romló zöldségeket, gyümölcsöket permetezzük be egy szórófejes flakonban kevert víz és ezüstkolloid egyveleggel. Az ezüstkolloid vírus, gombás fertőzések természetes szere, baktériumölő hatása nagyobb, mint bármelyik antibiotikumé, ezért kiváló szer lehet a kórokozók elszaporodása ellen.

A kenyér és más pékáru is igen hamar penészedik ebben a melegben. Mossuk ki a kenyértartót időnkét ecetes vízzel, így megakadályozhatjuk a kenyér elromlását.

Zöldségeket és gyümölcsöket csak akkor mossuk meg, amikor felhasználjuk őket, hanem hamarabb megromlanak. A piacon is néha előfordul, hogy mosott gyümölcsöt próbálnak eladni a kofák, mivel így a répa vagy krumpli például sokkal jobban mutat. De jobb, hogyha inkább a sárosat vesszük meg.

Ne zacskózzunk! Vigyázzunk arra, hogyha még a piacon nejlonmánia is tombol, hazaérve mindent szedjünk ki a zacskókból, és csak úgy tegyük hűvös helyre. A hűtőszekrényben, ha lehetséges, mindent különítsünk el, vagyis a zöldség, hús és tejtermék például ne kerüljenek egy helyre.

A megmaradt étel, hogyha kissé gyanúsnak tűnik másnap, fogyasztás előtt mindenképpen jól melegítsük fel. A forrósítás megöli a baktériumokat, és elkerülhetjük a megbetegedést.

A hagymát sokszor nem használjuk el egészen egy főzés alkalmával, így kénytelenek vagyunk tárolni. Bizony sokszor megromlik a következő használatig, és az egész spájz hagymaszagú lesz. A hagymát a félbevágott résznél kenjük be egy pici vajjal, majd tekerjük be fóliába. Így nem romlik olyan hamar, és következő főzéskor már a vajat is tudjuk hasznosítani.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!